Het aantal mensen met honger neemt toe

Honger uitbannen voor 2030 gaat niet lukken

UN Photo/Stuart Price

Het aantal mensen met honger neemt toe. Er lijden nu 690 miljoen mensen honger. Honger de wereld uit helpen tegen 2030 zal op die manier niet lukken, waarschuwen de VN.

In vijf jaar is het aantal mensen met honger met 60 miljoen gestegen. De 690 miljoen mensen die nu honger lijden zijn goed voor 8,9 procent van de wereldbevolking, stelt de FAO (Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties) in haar rapport The State of Food Security and Nutrition in the World 2020.

SDG2

Vijf jaar geleden legden de VN zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen vast met 2030 als deadline. SDG2 heeft als doel honger tegen 2030 helemaal de wereld uit te helpen. Volgens de eerste van acht subdoelstellingen moeten ‘alle mensen, met name de armen en mensen in kwetsbare situaties, het hele jaar door toegang krijgen tot gezond, voedzaam en voldoende voedsel.’

Daarnaast moet er een einde komen aan alle vormen van ondervoeding. Het aantal kinderen dat slecht groeit als gevolg van ondervoeding moet fors omlaag en er moet meer aandacht gaan naar de voedingsbehoeften van tienermeisjes, zwangere en pas bevallen vrouwen en ouderen.

Meer dan 840 miljoen

Volgens het nieuwe FAO-rapport ‘ligt de wereld niet op schema om honger tegen 2030 uit te bannen. Als de recente trends aanhouden, zal het aantal mensen dat honger lijdt dat jaar meer dan 840 miljoen bedragen.’

Bovendien ‘suggereert een voorlopige evaluatie dat er door de pandemie van het coronavirus nog 83 tot 132 miljoen ondervoede mensen bij kunnen komen.’

Ook het aantal mensen dat wordt getroffen door ernstige voedselonzekerheid, een andere indicator, vertoont een opwaartse trend. In 2019 ging het om bijna 750 miljoen mensen, of bijna een op de tien mensen in de wereld.

Groeiachterstand

In de periode 2017-2019 waren er 15,4 miljoen ondervoede mensen in Noord-Afrika, 224,3 miljoen in Afrika ten zuiden van de Sahara en 378,7 miljoen in Azië, waarvan 254,7 in Zuid-Azië (189 miljoen in India).

In Latijns-Amerika en de Caraïben treft ondervoeding 45,9 miljoen mensen. Het Latijns-Amerikaanse FAO-kantoor verwacht dat er tegen 2030 67 miljoen ondervoede mensen in de regio zullen zijn.

Het aantal kinderen onder de vijf jaar met groeiachterstand bedroeg 144 miljoen in 2019, dat is een vijfde van het totale aantal kinderen van die leeftijd. 47 miljoen kinderen waren pathologisch mager, 38 miljoen hadden overgewicht. Alleen de cijfers voor borstvoeding gaan de goede kant op.

Gezonde maaltijd

Lage-inkomenslanden zijn meer afhankelijk van basisvoedsel en minder van fruit, groenten en voedsel van dierlijke oorsprong. Door voedselonzekerheid gaat de kwaliteit van de maaltijden er op achteruit. Volgens het FAO-rapport is een gezonde maaltijd voor 3 miljard mensen onbetaalbaar.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
De sociaaleconomische en gezondheidseffecten van covid-19 kunnen bij de meest kwetsbare delen van de bevolking ondervoeding, overgewicht en obesitas doen toenemen.

Daarom roept de FAO alle landen op “dringend actie te ondernemen” om de trends van de afgelopen jaren om te keren, te beginnen met investeringen in het verhogen en diversifiëren van de landbouwproductiviteit.

Stedelijke landbouw

Vervolgens moeten landen stedelijke en peri-urbane landbouw stimuleren, belastingen op voedzaam voedsel vermijden, in onderzoek en innovatie investeren, en beleid voeren en investeren in een voedingsgevoelige waardeketen.

De FAO vraagt ook beleid dat voedselverliezen vermindert, marketing die rekening houdt met de belangen van producenten en consumenten, en wegen, transport en marktinfrastructuur voor voeding.

Ten slotte beveelt ze beleid aan dat de betaalbaarheid van gezonde voeding bevordert, onder meer via programma’s voor schoolmaaltijden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.