Hooggerechtshof VS wil zaak Cuban Five niet herzien

Nieuws

Hooggerechtshof VS wil zaak Cuban Five niet herzien

Jonathan Springston

16 juni 2009

Het Hooggerechtshof in de VS verwerpt het beroep van de Cuban Five, de vijf Cubanen die al meer dan tien jaar in de Amerikaanse cel zitten na een veroordeling voor spionage.

De vijf Cubanen voeren aan dat ze geen eerlijk proces hebben gekregen omdat het in Miami plaatsvond, het centrum van de Cubaans-Amerikaanse gemeenschap. Het hof van beroep in Atlanta zei vorig jaar dat ze daarvoor geen bewijs konden leveren. De Cubanen trokken daarom naar het Hooggerechtshof, maar ook daar vingen ze maandag bot.

“Op basis van wat we al hebben meegemaakt, ben ik niet verrast door de beslissing van het Hooggerechtshof”, zegt Gerardo Hernandez, een van de vijf. “Ik heb geen enkel vertrouwen in het rechtssysteem van de Verenigde Staten.”

In mei had het ministerie van Justitie het Hooggerechtshof geadviseerd het verzoek van de vijf Cubanen af te wijzen. Volgens het ministerie hadden ze wel degelijk een eerlijk proces gekregen.

Spionage

Gerardo Hernández, René González, Antonio Guerrero, Ramón Labañino en Fernando González werden in 1989 gearresteerd op beschuldiging van samenzwering tot spionage en, in het geval van Gerardo Hernández, ook van samenzwering tot moord.

De vijf gaven toe dat ze agenten waren maar zeiden dat ze de VS niet bespioneerd hadden of militaire inlichtingen verzameld hadden. Volgens hun advocaten had de Cubaanse regering hen ongewapend naar de VS gestuurd met als enige opdracht informatie te verzamelen over terreurplannen tegen Cuba door Cubaanse ballingen.

De vijf ontkennen ook elke betrokkenheid bij het neerschieten van twee vliegtuigjes door de Cubaanse luchtmacht in 1996. Vier mensen kwamen toen om, de twee piloten en twee passagiers. Ze waren lid van de Brothers to the Rescue, een anti-Castrogroep uit Miami die mensen redde die het eiland over zee wilden ontvluchten.

Politieke zaak

Tien Nobelprijswinnaars, advocaten en rechtenorganisaties hadden verzoekschriften ten gunste van de Cuban Five gestuurd naar het Hooggerechtshof.

“Het lijdt nu geen twijfel meer dat onze zaak van bij het begin een politieke zaak is geweest”, zegt Gerardo Hernandez. “We hadden niet alleen de nodige wettelijke argumenten voor een herziening door het Hof, we hadden ook groeiende internationale steun.”

Helden

Het Cubaanse regime beschouwt de vijf als echte helden. Hun zaak zal hoog op de agenda staan als Havana en Washington met elkaar gaan praten nu president Obama opnieuw toenadering zoekt.

In december stelde president Raúl Castro voor de vijf te ruilen voor dissidenten die in Cuba gevangen zitten. In mei riep Ricardo Alarcón, voorzitter van het Cubaanse parlement, Obama op de vijf zonder ruil vrij te laten.

In eerste instantie kreeg Gerardo Hernández tweemaal levenslang plus 15 jaar, René González 15 jaar, Antonio Guerrero levenslang plus 10 jaar, Ramon Labañino levenslang plus 18 jaar en Fernando González 19 jaar. Vorig jaar werden de straffen tegen Gerardo Hernández en René González in beroep bevestigd. De zaak van de drie anderen werd terug naar de rechtbank van Miami gestuurd.