Conflicten kosten wereldburger gemiddeld 2.200 dollar

Hoogste aantal doden door conflicten sinds begin van de eeuw

manhhai + Flickr (CC BY 2.0)

Het vredesniveau in de wereld is voor het negende jaar op rij gedaald.

Het vredesniveau in de wereld is voor het negende jaar op rij gedaald, blijkt uit de Global Peace Index van het Institute for Economics & Peace. In totaal stierven 238.000 mensen als gevolg van conflicten, een stijging met 96 % tegenover 2021.

Dat aantal is het hoogste sinds de genocide in Rwanda, die meer dan 800.000 slachtoffers maakte. Vooral het conflict in Ethiopië bleek vorig jaar erg dodelijk, met meer dan 100.000 doden door geweld en nog eens mogelijk 200.000 doden als gevolg van ziekte en hongersnood.

In 2022 waren er globaal 91 landen betrokken bij een vorm van extern conflict, tegenover 58 in 2008. 

Afghanistan minst vreedzaam

IJsland blijft in de index 2023 het meest vreedzame land ter wereld, wat al zo is sinds 2008. Denemarken, Ierland, Nieuw-Zeeland en Oostenrijk vervolledigen de top vijf. Afghanistan blijft het minst vreedzame land ter wereld, gevolgd door Jemen, Syrië, Zuid-Soedan en de DR Congo. 

‘Oorlog is grotendeels “onwinbaar” geworden en vormt een steeds zwaardere economische last.’

Oekraïne kende de grootste verslechtering in de index met een daling van 13 %. Libië kende de grootste verbetering met 7 %. 

Het rapport stelt ook een mondiale verschuiving in de conflicten vast: in het Midden-Oosten en Zuid-Azië nemen ze af, terwijl ze toenemen in Afrika ten zuiden van de Sahara, Europa en Azië-Pacific.

Economische last

De toenemende frequentie en impact van de conflicten heeft een grote economische weerslag. Volgens de index is die schade met 1000 miljard toegenomen, tot 17500 miljard dollar of 13 % van de wereldeconomie. Omgerekend kosten de conflicten elke wereldburger gemiddeld zo 2.200 dollar.

‘Na de oorlogen in Afghanistan, Irak en Syrië en nu de oorlog in Oekraïne is het duidelijk dat de machtigste legers ter wereld niet kunnen zegevieren tegen een goed uitgeruste lokale bevolking’, zegt Steve Killelea, voorzitter van het Institute for Economics & Peace.

‘Oorlog is grotendeels “onwinbaar” geworden en vormt een steeds zwaardere economische last.’ Een mogelijke economische blokkade op Taiwan zou bijvoorbeeld kunnen resulteren in een wereldwijde economische recessie met twee keer zoveel impact als de financiële crisis van 2008.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.