Uitstoot stijgt in 2022 met minder dan 1 procent

Hoop voor het klimaat: CO2-uitstoot groeit minder dan gevreesd

© NoName_13/ Pixabay

De energiecrisis zette landen aan om meer vervuilende energiebronnen zoals bruinkool aan te wenden.

De wereldwijde uitstoot van CO2 is vorig jaar verder gestegen, maar veel minder dan gevreesd. De groei van schone energie heeft een revival van steenkool helpen beperken, blijkt uit cijfers van het Internationaal Energieagentschap. 

De CO2-uitstoot uit energie steeg vorig jaar met 0,9 % of 321 miljoen ton, terwijl de economie in dezelfde periode met 3,2 % groeide. Dat is heel wat minder dan in 2021, toen de uitstoot met maar liefst 6 % steeg door het herstel na de pandemie. 

Explosie blijft uit

Zonder schone energie zou de groei van de CO2-uitstoot bijna drie keer zo hoog zijn geweest.

Fatih Birol (IEA)

Ook nu hadden veel experten een grote stijging verwacht als gevolg van de energiecrisis. Aardgas werd veel duurder, waardoor een pak landen teruggrepen naar nog meer vervuilende bronnen zoals steenkool. Maar de cijfers zijn voor de wetenschap een opluchting: de explosieve groei bleef uit.

De gevolgen van de energiecrisis hebben niet geleid tot de grote toename van de wereldwijde uitstoot waar aanvankelijk voor werd gevreesd, zegt directeur van het Internationaal Energieagentschap (IEA) Fatih Birol. Dat is te danken aan de uitstekende groei van hernieuwbare energiebronnen, elektrische voertuigen, warmtepompen en energie-efficiënte technologieën. Zonder schone energie zou de groei van de CO2-uitstoot bijna drie keer zo hoog zijn geweest.

Dat de groei afvlakt is goed nieuws voor het klimaat, maar er zijn veel meer inspanningen nodig, waarschuwt het IEA. Om de klimaatverandering te beperken tot 1,5 graden Celsius en zo de meest catastrofale gevolgen te vermijden, moet de uitstoot nog voor 2030 met bijna de helft verminderen. 

Azië en EU

De uitstoot van China bleef grotendeels gelijk, mede door strikte covidmaatregelen en een terugval in de bouw. In andere Aziatische groeilanden steeg de uitstoot wel met gemiddeld 4,2 %.

De uitstoot van de EU daalde intussen met 2,5 %. Dat dankt ze vooral aan een recordgroei van hernieuwbare energiebronnen, die een comeback van steenkool konden vermijden. 

Vooral door de extreme temperaturen, stegen de emissies in de Verenigde Staten met 0,8 %. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.