Houthakkers en milieubeschermers sluiten vrede in Canadese oerbossen

Nieuws

Houthakkers en milieubeschermers sluiten vrede in Canadese oerbossen

Stephen Leahy

19 mei 2010

Milieubeschermers en houtvesters in de Canadese taiga hebben een einde gemaakt aan hun decennialange oorlog. Vertegenwoordigers van beide kampen hebben dinsdag (18 mei) een overeenkomst bekend gemaakt om 720.000 vierkante kilometer bos – twee keer de oppervlakte van Duitsland - duurzaam te gaan beheren.

In 290.000 vierkante kilometer van het beschermde gebied, dat zich uitstrekt van de Stille tot de Atlantische Oceaan, zullen er helemaal geen bomen meer worden geveld. Dat zou onder meer de bestanden van de bedreigde boskariboe - een rendiersoort – moeten beschermen. In de rest van de bossen zal aan duurzame bosbouw worden gedaan.
De taiga, een brede strook van vochtige naaldwouden in het noorden van Canada, Scandinavië en Rusland – vormt het grootste bosgebied op aarde. Canada heeft meer dan vijf miljoen vierkante kilometer taiga een kwart van de ongerepte bosgebieden op onze planeet. Minder dan 10 procent daarvan is beschermd.

Imagowinst

De Canadian Boreal Forest Agreement, een overeenkomst tussen 21 houtkapbedrijven en 9 milieuorganisaties “is het grootste akkoord over natuurbescherming op de hele planeet”, zegt Richard Brooks van Greenpeace Canada. De houtkapbedrijven, die kaplicenties hebben in het grootste deel van de Canadese taiga, hopen hun voordeel te doen met de imagowinst die het akkoord oplevert. Ze willen zich profileren als wereldleider in duurzame bosbouw. Er is steeds meer vraag naar duurzaam geproduceerd hout, en de Canadese houtsector heeft ook zwaar te kampen met concurrenten die goedkoper hout op de markt brengen door nog minder aandacht te besteden aan het milieu en illegale houtkap door de vingers te zien.
De milieuverenigingen hebben beloofd de houtvesters voorlopig niet meer onder vuur te nemen en ook geen boycotoproepen meer te lanceren. Jarenlang verweten ze de Canadese houthakkers aan nietsontziende kaalslag te doen.
De milieuorganisaties en houtvesters onderhandelden twee jaar over het akkoord. De komende drie jaar willen ze een plan uitwerken hoe het beschermde deel van de taiga duurzaam kan worden beheerd. Plaatselijke besturen, lokale gemeenschappen en indianengroepen zullen daarbij betrokken worden. Het doel is een evenwicht te vinden tussen de belangen van de houtvesters, de noden van plaatselijke economieën en de bescherming van het milieu.