Houtkap in Amazonewoud vertraagt

Nieuws

Houtkap in Amazonewoud vertraagt

Rudy Pieters

25 juni 2009

Voor het eerst in twintig jaar is de houtkap in het Amazonewoud afgenomen. Dat heeft de Braziliaanse milieuminister Carlos Minc gezegd. Het grootste regenwoud ter wereld is sinds vorige zomer minder dan 10.000 vierkante kilometer kwijtgeraakt.

De definitieve cijfers worden pas in augustus of september gepubliceerd, maar milieuminister Carlos Minc, stichter van de Groene Partij van Brazilië, deelde nu al mee dat de houtkap in het Amazonewoud voor het eerst sinds het begin van de metingen twintig jaar geleden, afgenomen is. Minder dan 10.000 vierkante meter zal voor de bijl gegaan zijn van augustus 2008 tot juli dit jaar.
Carlos Minc had zich begin dit jaar al sterk gemaakt dat Brazilië de ontbossing in het Amazonewoud dit jaar zou doen dalen. Hij mikte toen op 9200 vierkante meter tegen juli. Het metingsysteem, dat van satellieten gebruik maakt, zegt nu dat Brazilië op koers zit.
Twee verklaringen voor de verminderde ontbossing zijn het hardere regeringsoptreden tegen de illegale houtkap en de economische crisis.

Klimaatverandering

Een vertraging van de ontbossing in het Amazonewoud kan de klimaatverandering vertragen, aangezien bomen koolstof opnemen en vasthouden. Als Brazilië de ontbossing terugdringt zoals gepland, zegt Minc, dan zal het land tegen 2017 meer CO2 uitsparen dan alle industrielanden tussen 2008 en 2012. Brazilië hoopt door zijn ambities een leidende rol te spelen op de belangrijke VN-klimaattop in Kopenhangen eind dit jaar.
Het Amazoneregenwoud is meer dan 6 miljoen vierkante kilometer groot en is verspreid over negen landen. Twee derde van het woud ligt in Brazilië.
De belangrijkste oorzaak van de ontbossing is de aanleg van terreinen voor veeteelt. Minister Minc kondigde bij zijn aantreden vorig jaar aan dat het gedaan zou zijn met de zachte aanpak. Hij liet meteen koeien in beslag nemen die in beschermde Amazonegebieden graasden.
De Braziliaanse regering heeft nu ook een programma goedgekeurd dat kleine boeren tot 36 euro per maand betaalt als ze hun grond opnieuw met bomen beplanten.
Tot 2005 verdween gemiddeld bijna 20.000 vierkante kilometer Amazonewoud per jaar.