HP produceert meest duurzame elektronica

Nieuws

HP produceert meest duurzame elektronica

10 november 2011

HP heeft Dell en Nokia van de troon gestoten als meest duurzame elektronicaproducent. Het bedrijf staat aan kop in de laatste editie van de rangschikking door milieuorganisatie Greenpeace.

Greenpeace onderzoekt al sinds 2006 de grootste elektronicabedrijven en de manier waarop ze rekening houden met het milieu. Bij deze laatste editie werd voor het eerst ook gekeken naar het gebruik van duurzaam papier en conflictmineralen, grondstoffen afkomstig uit oorlogsgebieden

Emissies

“Momenteel gaat HP aan de leiding, omdat het de CO2-voetafdruk van de hele productieketen in kaart brengt, de eigen emissies aan banden legt en ijvert voor een strenge klimaatwetgeving”, zegt Tom Dowdall van Greenpeace.

Computerfabrikant Dell, in de vorige editie nog op de tiende plaats, staat nu op de tweede plaats. Dell heeft de goede punten te danken aan de ambitieuze klimaatdoelstelling van het bedrijf om de eigen emissies terug te dringen met 40 procent tegen 2015 en aan de nadruk op duurzaam papiergebruik.

Nokia, dat drie jaar aan de top stond van de rangschikking, is naar de derde plaats gezakt, voornamelijk door de nieuwe focus op energieverbruik.

Klimaat

Sinds de eerste editie in 2006 is de rangschikking van Greenpeace uitgegroeid tot een belangrijk pressiemiddel op elektronicabedrijven. Aanvankelijk lag de nadruk op het gebruik van gevaarlijke chemische stoffen in de elektronica. Veel producenten, waaronder Apple, verminderden het gebruik van die chemicaliën nadat ze onder toenemende druk kwamen te staan van consumenten en investeerders.

De focus ligt daarom steeds meer op andere aspecten van de productie, waaronder de klimaatimpact. “Nu de grootste elektronicaproducenten ter wereld de uitdaging zijn aangegaan om de meest gevaarlijke chemicaliën uit hun producten te weren, vragen we ze om ook hun energieverbruik te verminderen en minder conflictmineralen te gebruiken”, zegt Dowdall.