‘Premier Hun Sen versterkt zijn macht en zet politieke opposanten en critici vast’

HRW: Cambodja gebruikt coronacrisis om tegenstanders op te sluiten

Axel Drainville / Flickr (CC BY-NC 2.0)

Politie-agenten controleren een burger in Poipet, Cambodja (beeld uit 2011)

De Cambodjaanse autoriteiten gebruiken de COVID-19-pandemie om arbitraire arrestaties te verrichten onder aanhangers van de oppositie en critici, zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).

Sinds de wereldwijde uitbraak van de pandemie werden in Cambodja minstens dertig mensen gearresteerd, waarvan er twaalf banden hebben met de ontbonden Cambodjaanse partij CNRP. De arrestanten werden onder meer beschuldigd van het verspreiden van nepnieuws.

HRW stelt dat de Cambodjaanse autoriteiten de COVID-19-epidemie aangrijpen om het recht op vrije meningsuiting en vergadering nog verder in te perken. “Premier Hun Sen versterkt zijn macht en zet politieke opposanten en critici vast, terwijl de wereld is afgeleid door COVID-19”, zegt Phil Robertson, plaatsvervangend Azië-directeur bij HRW.

“Vreedzame politieke activiteit en het bekritiseren van de regering zijn geen misdaden, ook niet tijdens een pandemie. De autoriteiten moeten de valse beschuldigingen laten vallen en de arrestanten vrijlaten.”

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
Geen nieuwe covid-19-gevallen

Tussen eind januari en april werden dertig arbitraire arrestaties verricht, zegt HRW. Veertien van deze mensen zitten nog vast op basis van vage beschuldigingen zoals samenzwering, opruiing en het verspreiden van nepnieuws.

Naast activisten van de oppositie gaat het om een journalist die citeerde uit een toespraak van premier Hun Sen en gewone Cambodjanen die zich kritisch uitlieten over de reactie van de regering op de pandemie.

Op 28 april waren er in Cambodja officieel 122 COVID-19-gevallen gemeld, waarvan er geen dateert van na 16 april. Dat er sinds half april geen nieuwe gevallen bij zijn gekomen, roept de vraag op of er wel getest wordt op het coronavirus. En als dat wel gebeurt, of medische professionals dan misschien bang zijn de resultaten openbaar te maken, zegt HRW.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.