Honderden doden bij protesten in Ethiopië

Door politiegeweld tijdens vreedzame betogingen zijn in Ethiopië sinds november meer dan vierhonderd mensen omgekomen. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een woensdag verschenen rapport.

  • Gadaa.com (CC BY-ND 2.0) De protesten werden uitgelokt door de plannen van de overheid om de gemeentegrenzen van de hoofdstad Addis Abeba uit te breiden. Maar ze zijn niet nieuw. Al in 2014 protesteerden duizenden mensen tegen de moorden op studenten en de “land Grabbing” van landbouwgrond ‘in naam van de ontwikkeling’ Gadaa.com (CC BY-ND 2.0)

Tienduizenden mensen werden gearresteerd in de regio Oromia, waar de protesten plaatsvonden. HRW dringt aan op een onafhankelijk onderzoek naar de moorden en arrestaties. De mensenrechtenorganisatie stelt in het rapport dat de Ethiopische overheid excessief en onnodig dodelijk geweld gebruikt heeft.

De protesten werden uitgelokt door de plannen van de overheid om de gemeentegrenzen van de hoofdstad Addis Abeba uit te breiden. De demonstranten vrezen dat boeren in Oromia als gevolg van de uitbreidingsplannen moeten verhuizen. Dergelijke gedwongen verhuizingen kwamen in het verleden al vaker voor volgens HRW.

In januari blies de regering de plannen af, maar toen hadden de protesten zich al uitgebreid in een reactie op het excessieve geweld.

Marteling

HRW stelt van voormalige arrestanten gehoord te hebben dat ze werden gemarteld of mishandeld, soms in militaire kampen. Verschillende vrouwen verklaarden te zijn verkracht. Ondanks het hoge aantal arrestaties werden weinig demonstranten aangeklaagd. Enkele journalisten en leden van de oppositie werden aangeklaagd onder de draconische Ethiopische antiterrorismewet. Ook twintig studenten die in maart demonstreerden voor de Amerikaanse ambassade in Addis Abeba, werden aangeklaagd.

Sinds april is het relatief rustig, maar de repressie is nog steeds niet voorbij, zegt HRW. Er zitten nog steeds veel demonstranten vast en honderden mensen zijn verdwenen. Militairen patrouilleren bij universiteiten.

De mensenrechtenorganisatie pleit voor een steviger antwoord van de internationale gemeenschap, inclusief de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Hoewel het Europees Parlement het geweld in Ethiopië veroordeeld heeft in een resolutie, en de Amerikaanse Senaat zich over een soortgelijke resolutie buigt, zijn dit volgens HRW uitzonderingen.

De regering erkent dat er doden zijn gevallen, maar veel minder dan HRW suggereert. In een reactie aan de Britse nieuwszender BBC zegt Minister van Informatie Getachew Reda dat de veiligheidsdiensten over het algemeen ‘op een zeer professionele en verantwoordelijke manier hebben gedragen’. De doden zijn volgens de minister te wijten aan “enkele rotte appels.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.