HRW: Misdaden in strijd tegen extremisten in Sinaï

Nieuws

HRW: Misdaden in strijd tegen extremisten in Sinaï

HRW: Misdaden in strijd tegen extremisten in Sinaï
HRW: Misdaden in strijd tegen extremisten in Sinaï

IPS

28 mei 2019

Egyptische veiligheidstroepen in de Sinaï begaan ernstige misdaden tegen de bevolking, constateert mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. De acties hangen samen met een campagne tegen extremisten gelieerd aan de Islamitische Staat.

Gigi Ibrahim / (CC BY 2.0)

Gigi Ibrahim / (CC BY 2.0)

Sinds de escalatie van de gevechten in 2013 zijn in de Sinaï duizenden burgers, militanten, militairen en politie-agenten gedood of gewond geraakt. Human Rights Watch (HRW) deed twee jaar onderzoek naar misdaden, inclusief arbitraire arrestaties, gedwongen verdwijningen, marteling, standrechtelijke executies en mogelijk onwettige lucht- en grondaanvallen op burgers.

“De Egyptische veiligheidstroepen maken het leven van de bevolking tot een dagelijkse nachtmerrie.”

De mensenrechtenorganisatie constateert in een vandaag (dinsdag) verschenen rapport dat het Egyptische leger en de politie verantwoordelijk zijn voor de meeste wandaden, maar dat ook extremistische militanten zich schuldig maken aan ernstige misdaden. Het gaat dan onder meer om ontvoeringen, het martelen en doden van burgers en het executeren van gevangen genomen leden van veiligheidstroepen.

“De Egyptische veiligheidstroepen zouden de burgers moeten beschermen tegen militanten, maar ze tonen weinig respect voor hun levens”, zegt Michael Page, plaatsvervangend directeur Midden-Oosten en Noord-Afrika bij HRW. “Ze maken het leven van de bevolking tot een dagelijkse nachtmerrie. Dat zou voor landen zoals de Verenigde Staten en Frankrijk, die Egypte achteloos steunen in de strijd tegen terrorisme, een wake-up call moeten zijn.”

HRW sprak met 54 inwoners van de Noordelijke Sinaï, en met activisten, journalisten en andere getuigen, inclusief enkele voormalige legerofficieren. Ook werd satellietmateriaal bekeken om vernielingen op te sporen.

Dunbevolkt

Door burgers niet te ontzien en doordat beide kanten er niet in slagen onderscheid te maken tussen burgers en strijders, worden de basisrechten van burgers geschonden en is geen ruimte meer voor vreedzame politieke mobilisatie of oppositie, constateert HRW. Een burger van wie het huis verwoest werd door het leger, stelt in het rapport dat de bevolking drie keuzes heeft, “meewerken met de militanten, meewerken met het leger of slachtoffer zijn.”

Volgens HRW is een deel van die arrestanten verdwenen en zijn sommigen standrechtelijk geëxecuteerd.

Op grond van verklaringen van het leger en berichten in de Egyptische media concludeert HRW dat leger en politie tussen 2013 en 2018 in de Noordelijke Sinaï meer dan 12.000 burgers arresteerden. Politie en justitie spreken zelf van meer dan 7.300 arrestaties.

Volgens HRW is een deel van die arrestanten verdwenen en zijn sommigen standrechtelijk geëxecuteerd. De Noordelijke Sinaï is dunbevolkt. Er leven minder dan 500.000 mensen in de regio, die grenst aan Israël en de Gazastrook.

Moebarak

In de Noordelijke Sinaï zijn al lange tijd gewapende groepen actief, maar aanvallen op overheidsinstallaties, het leger en Israëlische troepen namen toe na de opstand die in 2011 leidde tot de val van president Hosni Moebarak.

In 2013 escaleerde het geweld, nadat het Egyptische leger toenmalige president Mohamed Morsi, behorend tot de Moslimbroederschap, tot aftreden had gedwongen.