‘Tsjetsjenië terroriseert critici in aanloop naar verkiezingen’

Zelfs de mildste kritiek op de Tsjetsjeense leider Kadyrov wordt in de aanloop naar de verkiezingen op 18 september in de kiem gesmoord. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een vandaag (woensdag) verschenen rapport.

  • government.ru (CC BY 4.0) De Russische premier Medveded en de Tsjetseense president Kadyrov (rechts) tijdens de openingsceremonie van een theater. Op 18 september krijgt het volk voor de eerste keer de mogelijkheid om zich direct uit te spreken over de president. government.ru (CC BY 4.0)

‘De Tsjetsjeense autoriteiten tiranniseren critici en iedereen die enige twijfel doet rijzen over zijn algehele loyaliteit aan aan de leiding’, zegt Tanja Loksjina, programmadirecteur Rusland bij Human Rights Watch (HRW). ‘In de huidige omstandigheden is het zeer moeilijk om te zien hoe de verkiezingen in Tsjetsjenië vrij en eerlijk kunnen verlopen.’

In het rapport Like Walking a Minefield beschrijft HRW hoe mensen gestraft en vernederd worden als ze laten blijken ontevreden te zijn over het regime.

Separatistisch conflict

De huidige leider van Tsjetsjenië, Ramzan Kadyrov, werd in 2007 benoemd door het Kremlin na een lang en bloedig separatistisch conflict. Op 18 september krijgt het volk voor de eerste keer de mogelijkheid om zich direct uit te spreken over Kadyrov.

De Russische leiders deden tot nu toe weinig meer dan op zeldzame momenten milde afkeuring te laten blijken over de mensenrechtenschendingen.

De repressie van de plaatselijke autoriteiten lijkt erop gericht de Tsjetsjenen eraan te herinneren dat Kadyrov de volledige controle heeft, zegt HRW. Daarnaast zouden de autoriteiten willen voorkomen dat er negatieve informatie naar buiten komt die de steun van het Kremlin aan Kadyrov kan ondermijnen.

De Tsjetsjeense Republiek is onderdeel van Rusland en moet zich houden aan de Russische wetgeving. De Russische leiders zijn zich duidelijk bewust van de mensenrechtenschendingen in Tsjetsjenië, zegt HRW, maar deden tot nu toe weinig meer dan op zeldzame momenten milde afkeuring daarover laten blijken.

Carte blance

Het rapport is gebaseerd op veertig interviews met slachtoffers, mensen uit hun omgeving, mensenrechtenactivisten, journalisten, advocaten en andere experts. HRW zegt dat sprake is van ontvoeringen, verdwijningen, doodsbedreigingen van critici, en bedreigingen van en geweld tegen hun familieleden. Zelfs de mildste kritiek kan volgens de mensenrechtenorganisatie leiden tot vergelding, of die nu openlijk of privé geuit wordt, op sociale media of tegenover een journalist.

HRW roept de Russische regering op een einde te maken aan de repressie door de Tsjetsjeense autoriteiten. ‘Het wordt hoog tijd voor het Kremlin om de Tsjetsjeense autoriteiten geen carte blanche meer te geven als sprake is van gewelddadige schending van de mensenrechten’, zegt Loksjina.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2563   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift