Huisarrest Soennitisch partijleider bedreigt relatieve rust in Bagdad

Nieuws

Huisarrest Soennitisch partijleider bedreigt relatieve rust in Bagdad

Ali al-Fadhily

03 december 2007

De Iraakse regering heeft Adnan Al Dulaimi, de leider van een 44 man sterke soennitische fractie in het parlement, onder huisarrest geplaatst op beschuldiging van terrorisme. Volgens waarnemers dumpen de sjiitische machthebbers in Irak een soennitische bondgenoot die voor hen niet langer nuttig is.

De Iraakse politie heeft ook Al Dulaimi’s zoon Makki en 45 leden van diens privémilitie opgepakt. Vader en zoon worden ervan beschuldigd bommen te maken voor aanslagen tegen leden van soennitische milities die samenwerken met het Amerikaanse leger. “We vonden twee autobommen klaar voor gebruik in Dulaimi’s kantoor”, zegt Kassim Ata, woordvoerder van de Bagdad Crackdown Force, een militie in dienst van het VS-leger.
Adnan Al Dulaimi is de leider van het Accordance Front, een soennitische fractie met 44 van de 275 zitjes in het parlement. De parlementsleden van de partij hebben al aangekondigd dat ze niet meer zullen zetelen zolang Dulaimi onder huisarrest blijft. Volgens zijn medestanders is Al Dulaimi het slachtoffer van een complot vanwege de sjiitische partijen in het parlement, met name de Supreme Islamic Iraqi Council (SIIC) en de Dawa-partij van premier Nouri Al-Maliki.
“Al-Dulaimi is een terrorist net als de andere soennieten die doen alsof ze willen bijdragen tot een politiek van verzoening”, zegt Haydar Kathum van de sjiitische SIIC, “De soennieten zijn allemaal terroristen, ze hebben sommige van hun leiders in het parlement gestemd om het project voor een nieuw Irak van binnenuit te bekampen.”
Al Dulaimi is nochtans geen grote vriend van de Iraakse verzetsstrijders, die verschillende keren hebben geprobeerd hem te vermoorden. “De arme oude man heeft zijn geloof en zijn reputatie te grabbel gegooid voor een zitje in het parlement. Nu gooien ze hem bij het vuil als een gebruikte Kleenex”, zegt een anonieme Iraakse verzetsstrijder in Bagdad. “We hebben hem altijd gezegd dat de sjiitische partijen hem zouden dumpen als hij niet meer nodig was, maar hij luisterde meer naar zijn beurs dan naar zijn verstand.”
“Mijn vader zit thuis vast en mijn broer Makki wordt gemarteld om bewijzen in te zamelen tegen mijn vader”, zegt een van Al Dulaimi’s zonen, die anoniem wil blijven. “Het leven van mijn vader, mijn broer en hun bewakers zijn in gevaar. Deze mensen haten ons en zijn tot alles in staat. Als er iets gebeurt, dan beschouwen we Maliki en de Amerikanen als verantwoordelijk.”