Huisvrouw krijgt pensioen in Argentinië

Nieuws

Huisvrouw krijgt pensioen in Argentinië

Marcela Valente

27 december 2005

Argentijnse huisvrouwen hebben binnenkort recht op een bescheiden pensioen. Koken, wassen, strijken en voor de kinderen en andere familieleden zorgen is volwaardig werk, vindt de Argentijnse regering.

De details van het besluit zijn nog niet bekend, maar de nieuwe regeling heeft betrekking op zelfstandigen, waartoe in dit geval ook huisvrouwen worden gerekend. Zij kunnen binnenkort in aanmerking komen voor het minimum pensioen. Daarvoor hoeven ze niet tenminste dertig jaar pensioenpremies betaald te hebben, zoals voorheen vereist was. Veel werknemers die de pensioengerechtigde leeftijd bereiken (bij vrouwen 60 en bij mannen 65), halen die dertig jaar niet. Zij kunnen een pensioen krijgen waarbij hun achterstallige premies worden geïnd door maandelijks een bedrag in te houden.

Chavela Zanutigh, voorzitter van de Argentijnse Bond van Huisvrouwen in Santa Fe is blij met het besluit. We proberen al twintig jaar erkenning te krijgen voor al het werk dat vrouwen thuis verzetten, zegt ze. In essentie is dat zorgen voor anderen. Dat we niet meebetalen aan de pensioenen is niet uit luiheid, maar omdat we geen een inkomen hebben voor ons werk.

Het minimum pensioen in Argentinië is 390 pesos (109 euro) per maand en de maximum inhouding voor de nieuwe pensioengerechtigden is 20 procent van dat bedrag. Voor veel vrouwen, die vaak na hun zestigste gewoon het huishouden blijven doen, is dat extraatje zeer welkom. Ik ben 68 en ik doe het hele huishouden nog, zegt Isabel Álvarez. Daarnaast pas ik op mijn kleinkinderen, zodat mijn dochter kan werken. Ik kook voor ze en maak hun huis schoon.

Maar hoe toon je aan dat iemand thuis werkt? Volgens Zanutigh is die vraag niet aan de orde. Ook vrouwen die buitenshuis werken, zijn verantwoordelijk voor het huishouden. Als iemand niet in aanmerking komt voor een pensioen, dan moet de overheid dat aantonen, niet andersom. En als mannen het huishouden doen, dan moeten ze ook in aanmerking komen voor de vergoeding.

Veel mensen denken nog steeds dat vrouwen thuis niet zoveel doen, zegt Zanutigh. Bovendien hebben ze meestal maar kort pensioenpremies afgedragen, omdat ze stoppen met werken als er kinderen komen. Alsof vrouwen daarna niet meer werken. Het verschil is alleen dat ze het thuis doen. Vrouwen die tegen dit pensioen zijn, zijn feministen uit de jaren zeventig die het huishouden uitbesteden aan een huishoudster. (JS/MM)