Hulp na aardbeving in Pakistan komt traag op gang

Nieuws

Hulp na aardbeving in Pakistan komt traag op gang

Hulp na aardbeving in Pakistan komt traag op gang
Hulp na aardbeving in Pakistan komt traag op gang

IPS

10 november 2015

Bijna twee weken geleden beefde de aarde in Pakistan met een kracht van 8,1 op de schaal van Richter. De felst getroffen gebieden kregen onmiddellijk bezoek van hoge piefen, maar elders voelt de bevolking zich in de steek gelaten.

Op 26 oktober verloor Jauhar Shah alles. Zijn huis in Shangla in de provincie Khyber-Pakhtunkhwa, stortte in op het moment dat zijn familie lag te slapen. Hij overleefde de ramp, zijn vrouw en dochter niet. In totaal kwamen in Khyber-Pakhtunkhwa 226 om het leven bij de aardbeving, onder hen 49 in Shangla.

‘Er braken immens zware tijden aan, maar gelukkig zijn de regering en de lokale bevolking te hulp geschoten: ze hebben een tijdelijke woonst voor ons gebouwd’, vertelt de 45-jarige Shah. Hij ontving 5600 euro als compensatie voor zijn zwaar beschadigde huis.

Shangla was één van de zwaarst getroffen districten die onmiddellijk hulp ontvingen. De Pakistaanse premier Nawaz Sharif deelde er 4700 euro uit voor elke dode, en 930 euro voor elke gewonde. Het snelle reddingswerk van de centrale en provinciale overheid heeft een complete catastrofe helpen voorkomen.

Volgens generaal-majoor Asghar Nawaz, voorzitter van de nationale autoriteit voor rampenbeheer, vielen er 1632 gewonden en raakten 495 scholen beschadigd door de aardbeving met epicentrum in Hindu Kush. ‘We hebben 3 kampen opgericht en 27 verdeelpunten om voedselhulp bij de slachtoffers te krijgen.’

Weinig hulp in Chitral

Dan is de situatie in het district Chitral, nabij de Afghaanse grens, veel beroerder. ‘We krijgen geen hulpgoederen vanwege een wegversperring en aardverschuivingen’, verklaart lokale politieagent Abdul Akbar Chitral. Hier zijn bijna 16.000 huizen vernietigd en stierven 32 mensen. Er is te weinig hulp voor de mensen in nood.

‘Chitral wordt geregeld geteisterd door natuurrampen. In juli nog kwamen 25 mensen om het leven bij een stortvloed’, aldus de agent.

De minister-president van Khyber-Pakhtunkhwa, Pervez Khattak, bezocht Chitral na de aardbeving en reikte compensatiegeld uit aan de familie van de dodelijke slachtoffers, maar de vergoeding voor beschadigde huizen is nog niet uitbetaald.

Ondervoeding

Dokter Saeed Akbar Khan van de Wereldgezondheidsorganisatie meent dat de gezondheidssituatie onder controle is. ‘We hebben pakketten bezorgd aan de regering voor de behandeling van gewonde mensen.’

De Wereldgezondheidsorganisatie onderzoekt samen met de Pakistaanse regering de schade aan verzorgingscentra om een herstelprogramma op poten te zetten, zegt hij.

De getroffen bevolking in verschillende afgelegen gebieden klaagt over het gebrek aan voedsel, drinkwater en geneesmiddelen. Ze hadden ook af te rekenen met plunderingen na de rampen.

‘Mensen kregen buikgriep. Kinderen en zwangere vrouwen dreigen ondervoed te raken’, zegt Abdul Jabbar, een regeringsarts in Chitral. Minstens twintig mensen die zwaar gewond raakten door vallende stenen zijn naar de Pakistaanse hoofdstad Islamabad overgebracht voor verzorging.

Mensen hadden zeer dringend waterzuiveringstabletten nodig om ziektes te voorkomen, aldus de dokter. ‘In sommige gebieden zijn de temperaturen onder het vriespunt gezakt en kampen ouderen en kinderen met borstklachten. We krijgen hier ook sterk ondervoede kinderen binnen die ook nog eens aan griep en schurft lijden.’

Geen beschutting

Volgens de minister van Informatie in Khyber-Pakhtunkhwa, Mushtaq Ahmed Ghani, heeft de regering 15.550 dekens, 8750 tenten, 3500 plastic matten, 14.000 dekzeilen, 11 ton voedsel en 14 ton flessenwater ter beschikking gesteld.

Jamaat Islami, een religieuze partij, heeft de regering incompetent genoemd omdat ze niet snel en daadkrachtig genoeg zou hebben opgetreden. ‘De compensatie volstaat niet om het verlies van de ontheemde mensen goed te maken’, stelt Sirajul Haq, hoofd van de partij.

Haq woont in het district Dir, waar 26 mensen stierven en 2397 huis beschadigd raakten. Hij zegt dat mensen niet kunnen slapen omdat ze geen degelijke beschutting hebben.

In 2005 werd de provincie Khyber-Pakhtunkhwa opgeschrikt door een aardbeving van 7,6 op de schaal van Richter. Toen vielen er 90.000 doden en raakten 300.000 anderen dakloos. De regering heeft nog niet de helft van de verwoeste huizen heropgebouwd.