Tienduizenden kinderen kunnen momenteel niet naar school

Hulporganisaties willen Oekraïense vluchtelingenkinderen snel op de schoolbanken

© European Union/ECHO/Oleksandr Ratushniak (CC BY-ND 2.0)

Onderwijsorganisatie Education Cannot Wait zal in Moldavië de uitbouw van onderwijs voor vluchtelingenkinderen uit Oekraïne mee ondersteunen. Moldavië, een buurland van Oekraïne, vangt momenteel naar schatting 50.000 Oekraïense kinderen op. Slechts 1800 van hen gaan voorlopig al terug naar school.

Education Cannot Wait (ECW) voorziet in onderwijs voor kinderen die door noodsituaties niet op de normale manier naar school kunnen gaan. De organisatie heeft 1,5 miljoen dollar aangekondigd om onderwijs voor Oekraïense kinderen in buurland Moldavië mogelijk te maken. Dat bedrag komt bovenop de 5 miljoen dollar die eerder al met partners zoals het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAID) werd vrijgemaakt om de Oekraïnecrisis te ondersteunen.  

USAID zal nog een extra bijdrage leveren van 18 miljoen dollar aan het ECW Global Trust Fund om onderwijs in door crises getroffen landen over de hele wereld verder te ondersteunen. Deze bijdrage maakt van de Verenigde Staten de derde grootste donor van ECW, na Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Veerkracht opbouwen op school

Volgens recente data hebben al meer dan 400.000 Oekraïners de grens met Moldavië overgestoken om de oorlog in hun land te ontvluchten. De meeste van hen zijn daarna verder doorgereisd naar andere buurlanden en naar West-Europa. Zo’n 100.000 Oekraïners zijn in Moldavië gebleven, waarvan ongeveer de helft kinderen. Slechts 1800 van hen zitten momenteel al terug op de schoolbanken. 

‘Kinderen uit Oekraïne zijn zonder spullen en getraumatiseerd in Moldavië aangekomen. Ze zijn erg kwetsbaar en hebben onmiddellijke steun nodig.’

‘Kinderen uit Oekraïne zijn gevlucht voor een wrede oorlog en zijn zonder spullen en getraumatiseerd in Moldavië aangekomen. Ze zijn erg kwetsbaar en hebben onmiddellijke steun nodig. Openbare scholen staan open voor hen maar de capaciteit is al overbelast. Daarom handelen we nu’,  zegt Yasmine Sherif, directeur van Education Cannot Wait.

‘In Moldavië willen de verschillende onderwijspartners vluchtelingenkinderen in een veilige en ondersteunende omgeving laten leren en zo veerkracht opbouwen tegen de trauma’s van oorlog’, vult Maha Damaj, Unicef-vertegenwoordiger in Moldavië aan.

Recente schattingen geven aan dat bijna vijf miljoen Oekraïners zijn gevlucht, en nog eens 7,1 miljoen mensen intern ontheemd zijn. Voor elk schoolkind uit Oekraïne is het schoolleven verstoord door het conflict. Volgens de laatste schattingen zijn meer dan negenhonderd onderwijsfaciliteiten vernietigd of beschadigd tijdens de gevechten, en hebben maar liefst 3,3 miljoen schoolgaande kinderen dringend humanitaire bijstand nodig.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.