Braziliaanse president is van plan om in oktober herkozen te worden

Human Rights Watch: Bolsonaro is een bedreiging voor de democratie in Brazilië

Alan Santos/PR (CC BY 2.0)

De verkiezingen van dit jaar zullen een test zijn voor de democratie van Brazilië, waarschuwt Human Rights Watch in een nieuw rapport. De verkiezingen komen na nieuwe bedreigingen van de extreemrechtse president Jair Bolsonaro, die de geldigheid van het electorale systeem in twijfel heeft getrokken. 

In haar jaarverslag over mensenrechtenschendingen wereldwijd dringt de mensenrechtenorganisatie er bij het Braziliaanse Hooggerechtshof, het Congres en andere democratische instellingen op aan waakzaam te blijven en weerstand te bieden tegen elke poging van Bolsonaro om de verkiezingen van oktober te ondermijnen.

‘President Bolsonaro probeert de pijlers van de democratie te verzwakken door de rechterlijke macht aan te vallen en herhaaldelijk ongegronde beschuldigingen van verkiezingsfraude de wereld in te slingeren’, zegt Maria Laura Canineu, directeur van Human Rights Watch in Brazilië. De president heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar op het rechtenrapport.

Bolsonaro is van plan om in oktober herkozen te worden, hoewel hij zijn kandidatuur nog niet formeel heeft bekendgemaakt. 

Dodelijke politie

Zijn regering heeft beleid gepromoot dat op verschillende vlakken in strijd is met de mensenrechten, waaronder de rechten van inheemse volkeren, vrouwen, mensen met een handicap en het recht op de vrijheid van meningsuiting, aldus het rapport.

‘Bolsonaro probeert de pijlers van de democratie te verzwakken door de rechterlijke macht aan te vallen en herhaaldelijk ongegronde beschuldigingen van verkiezingsfraude de wereld in te slingeren.’

Zo bereikte de dodelijke macht van de politie in 2020 een record in Brazilië, met het hoogste aantal doden als gevolg van politieoptredens sinds dit wordt gemonitord. Ongeveer 80 procent van de slachtoffers was zwart, aldus Human Rights Watch.

Bolsonaro heeft politiegeweld steeds aangemoedigd en een wetsvoorstel verdedigd dat het moeilijker maakt om politieagenten verantwoordelijk te houden voor misstanden.

Zijn regering stelde daarnaast strafrechtelijk onderzoek tegen critici in, onder meer door gebruik te maken van de nationale veiligheidswet van de militaire dictatuur (1964-1985), die Bolsonaro aanhoudend verdedigt.

Ook heeft Bolsonaro tal van wetsvoorstellen gepromoot om het recht van inheemse inwoners van het land op hun traditionele gronden te ontzeggen en om in de praktijk illegale mijnbouw in die gebieden te legaliseren. Tijdens zijn regering is de ontbossing in de Amazone omhooggeschoten naar het hoogste niveau sinds 2006, zoals blijkt uit eigen gegevens van de regering, aldus Human Rights Watch.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen bij IPS-partner Thomson Reuters News Foundation.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.