Humanitaire crisis in Jemen dreigt verder te escaleren

Nieuws

Humanitaire crisis in Jemen dreigt verder te escaleren

Humanitaire crisis in Jemen dreigt verder te escaleren
Humanitaire crisis in Jemen dreigt verder te escaleren

Het conflict in Jemen is nu al de grootste humanitaire crisis ter wereld, met minstens drie miljoen kinderen die ‘in ernstig gevaar’ verkeren door ondervoeding. De situatie dreigt nog erger te worden nu een grootschalige aanval dreigt op de havenstad Al-Hudaydah, de enige levensader van het land.

© Reuters / Khaled Abdullah

Stephen O’brien, secretaris-generaal voor Humanitaire Zaken van de Verenigde Naties, spreekt met de moeder van een ondervoed kind in Sanaa, Jemen

© Reuters / Khaled Abdullah​

Jemen is compleet in chaos vervallen door het conflict tussen Houthi-rebellen, die gesteund worden door Iran, en een coalitie geleid door Saoedi-Arabië die steun krijgt van het Westen. Twee jaar oorlog heeft miljoenen mensen afhankelijk gemaakt van noodhulp en hongersnood dreigt.

Al voor het conflict begon, moest 90% van het voedsel geïmporteerd worden in Jemen, één van de armste landen ter wereld. De voedselstroom is nu enorm verstoord door de strijdende facties. Volgens Oxfam voerde het land in oktober 2016 minder dan de helft van het voedsel in dat het nodig had. De meeste hulpgoederen komen binnen via de haven van Al-Hudaydah, een stad op de westkust van het land. Waarnemers vrezen nu dat een grootschalige aanval op die stad op til is.

Gouden Speer

Midden januari lanceerde de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië operatie “Gouden Speer”. Het doel is om de kustlijn van de Rode Zee te heroveren op de Houthi-rebellen. Mokha, een havenstad die lager op de westkust ligt dan Al-Hudaydah, werd al eind januari heroverd op de rebellen. Het volgende doelwit op de lijst is dus de havenstad waar momenteel 80% van de import van voedsel, medicijnen en brandstof van het land binnenkomt. Al die goederen zijn essentieel voor het overleven van de Jemenitische bevolking. Waarnemers zien ook al bewegingen van de Houthi-troepen om de verdediging van de stad in stelling te brengen.

60% van de bevolking kampt met voedselonzekerheid

De situatie van die bevolking is nu al ronduit schrijnend. De economie is zo goed als volledig ingestort en voedselprijzen swingen de pan uit. Sinds het begin van de gevechten in maart 2015 zijn al 13.000 burgers gedood of zwaargewond geraakt, volgens het Bureau van de Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de Verenigde Naties.

Twee miljoen mensen zijn momenteel op de vlucht in eigen land. Opvallend is dat er maar één officieel vluchtelingenkamp in Jemen is dat maar 16.000 vluchtelingen opvangt, vooral zij die afkomstig zijn uit Somalië en Ethiopië. Jemenieten op de vlucht zijn dus vooral aangewezen op de gastvrijheid van hun landgenoten. Of ze moeten onderdak zoeken onder een brug of in leegstaande gebouwen. In een land verscheurd door oorlog en armoede is dat uiteraard geen veilige optie.

Bron: Twitter

Shabia Mantoo werkt voor UNHCR in Jemen

Bron: Twitter​

Het ergste probleem veroorzaakt door het conflict is de hongercrisis in het land. Meer dan 17 miljoen Jemenieten (60% van de bevolking) kampen momenteel met voedselonzekerheid, wat betekent dat ze niet weten waar hun volgende maaltijd vandaan zal komen, en ondervoeding. Drie miljoen ondervoede kinderen zijn in ernstig gevaar. Dat zegt secretaris-generaal voor Humanitaire Zaken van de Verenigde Naties, Stephen O’brien, in een interview met Reuters.

‘De haven is een enorm belangrijke levenslijn voor Jemen, en er is bijna geen alternatief voor de invoer van hulpgoederen.’

Als de toevoer van hulpgoederen vanuit Al-Hudaydah binnenkort ook nog afgesneden wordt zal de situatie compleet onhoudbaar worden, denkt ook Shabia Mantoo, woordvoerder voor de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN: ‘Een escalatie van het conflict in Al-Hudaydah zal leiden tot nog meer interne vluchtelingen en de humanitaire nood vermenigvuldigen’, zegt de hulpverlener die ter plaatse werkt. ‘De stad geeft nu al onderdak aan duizenden gevluchte Jemenieten, en bovendien zijn er ook opslagplaatsen gevestigd voor onze noodrantsoenen. De haven is een enorm belangrijke levenslijn voor Jemen, en er is bijna geen alternatief voor de invoer van hulpgoederen.’

Mantoo vreest voor de humanitaire gevolgen voor burgers en voor civiele infrastructuur als de stad aangevallen wordt. Haar organisatie UNHCR maakt zich op voor 100.000 tot een half miljoen extra interne vluchtelingen als dit gebeurt.