Humanitaire hulp Afghanistan faalt terwijl conflict verergert

Terwijl het aantal slachtoffers van het conflict in Afghanistan toeneemt, worstelen humanitaire organisaties met de hulp aan gewonden, hongerigen en ontheemden.

  • European Commission DG ECHO (CC BY-ND 2.0) De humanitaire crisis in Afghanistan houdt aan. European Commission DG ECHO (CC BY-ND 2.0)

In de eerste helft van dit jaar vielen er een recordaantal burgerslachtoffers, maakten de Verenigde Naties dinsdag bekend. Er vielen 1592 burgerdoden en in totaal meer dan 4900 doden onder mensen die niet bij gevechtshandelingen betrokken waren. Dat is een toename van 43 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2014.

Nieuwe gevechten in de provincies Helmand, Kunduz, Faryab en Nangarhar geven een indicatie van de geografische spreiding van het conflict, terwijl spanningen en sporadische gevechten in de centrale regio’s veel mensen uit hun huizen verdrijven.

Alleen al dit jaar raakten naar schatting 103.000 mensen ontheemd door het conflict. Dat gebeurde ook op plaatsen die tot dan toe gevrijwaard bleven van gedwongen verhuizingen, inclusief Badakshan, Sar-i-Pul, Baghlan, Takhar en Badgis, zegt het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (Ocha) in een op 18 augustus gepubliceerd overzicht.

Repatrianten

Gevechten tussen de taliban en andere gewapende oppositiegroepen komen steeds frequenter voor. De fragmentatie van deze groepen maakt de situatie complexer en leidt ook tot uitbreiding van de conflicten naar nieuwe regio’s.

De humanitaire hulp van de VN laat echter te wensen over. In juli was nog maar 195 miljoen dollar, of 48 procent van de benodigde 406 miljoen dollar, binnen. Voor noodbehuizing is slechts 3,5 miljoen dollar beschikbaar, in plaats van 40 miljoen. Voor de financiering van voedselhulp en gezondheidszorg komen de VN respectievelijk 56 miljoen en 29 miljoen dollar tekort.

In de eerste helft van dit jaar keerden veel meer vluchtelingen terug vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Uit Pakistan, een van de belangrijkste bestemmingen, kwamen 43.695 vluchtelingen terug. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er 9323.

Water

VN-functionarissen zeggen dat er minstens 89 miljoen dollar nodig is om de vluchtelingen goed te kunnen opvangen. Tot nu toe is slechts 22,5 miljoen toegezegd. Zoals meestal het geval is, ligt de prioriteit bij water en sanitaire voorzieningen om de uitbraak van ziekten te voorkomen.

‘De groei van het aantal mensen dat een beroep doet op humanitaire hulp, in combinatie met het gebrek aan financiering voor voedselorganisaties zoals het Wereldvoedselprogramma, leidt ertoe dat programma’s voor ontheemden, kwetsbare repatrianten, vluchtelingen en ondervoede kinderen allemaal ernstig ondergefinancierd zijn en in sommige gevallen zelfs zijn stopgezet’, staat in het rapport.

Gegevens over het aantal getroffenen zouden incompleet zijn, wat grotendeels te wijten is aan de ontoegankelijkheid van de zwaarst getroffen regio’s. VN-functionarissen waarschuwen daarom dat het werkelijke aantal mensen dat dringend hulp nodig heeft, hoger kan zijn dan de huidige schattingen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2851   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift