Humanitaire organisaties en slachtoffers mogen geen doelwit zijn

Nieuws

Humanitaire organisaties en slachtoffers mogen geen doelwit zijn

Humanitaire organisaties en slachtoffers mogen geen doelwit zijn
Humanitaire organisaties en slachtoffers mogen geen doelwit zijn

Jill Marchant

18 juni 2009

Voor haar nieuwe campagne ‘In actie, in nood’ bouwde Artsen Zonder Grenzen een operatiekwartier en een spoedafdeling na in een vrachtwagen die open staat voor bezoekers. ‘Humanitaire interventie in conflictzones’ is het thema van de campagne.

“Artsen Zonder Grenzen verzorgt iedereen die verzorging nodig heeft, burgers, maar ook soldaten, of het nu militairen of rebellen zijn. Hun wapens moeten ze echter buiten laten” getuigt een arts van AZG. Als voorbode van de huidige campagne worden in België in totaal zo’n half miljoen “Wapens verboden”- stickers van AZG gekleefd. De sticker symboliseert het respect voor medische actie in oorlogstijd en is een belangrijk instrument voor de teams van AZG. Hij wordt op hun voertuigen en bij de ingang van hun ziekenhuizen gekleefd zodat strijdende partijen de AZG medewerkers en zieken niet als doelwit zouden kiezen.

Risico’s en respect

De humanitaire hulpverlening kent een turbulente periode. Noodhulp ligt aan de basis van het humanitaire werk van AZG en ook in onveilige oorlogsgebieden is AZG vastberaden om mensen in nood te verzorgen en levens te redden. Maar het risico dat hun medische humanitaire hulp niet gerespecteerd wordt, is groot. “Recente conflicten in Pakistan, Darfoer en Somalië illustreren dat humanitaire organisaties in gevaarlijke gebieden werken. “Het gebeurt wel eens dat een wagen met artsen die een team komen versterken en nadien weer vertrekken, onder vuur wordt genomen. Hulp bieden in crisisgebieden kan onze teams dus in gevaar brengen”, klinkt het bij AZG.
“Vaak eisen derden de controle over onze hulp op, of zijn er talloze administratieve hindernissen die we eerst moeten overwinnen voor we kunnen opereren. We moeten er voor zorgen dat zowel rebellen als staten onze humanitaire ruimte respecteren”, legt Christopher Stokes, algemeen directeur van de Belgische tak van AZG uit. AZG wil de mensen bewust maken van de essentiële behoeften van de bevolking in conflictzones. “Met ‘In actie, in nood’ willen we tonen dat we alles op alles zetten om ons werk in moeilijke gebieden voort te zetten”.

Levensecht

Zes maanden lang zal de vrachtwagen door 35 Belgische steden reizen. Van 16 tot 28 juni is Brussel aan de beurt. Bezoekers kunnen er even in de huid van een dokter in oorlogsgebied kruipen en moeten een toestroom aan gewonden en vluchtelingen opvangen. Rond de vrachtwagen vindt ook een fototentoonstelling plaats die 40 jaar humanitaire crisis illustreert door de lens van grootse fotoreporters. Nadien ‘parkeert’ de vrachtwagen zich nog in Oostende, Bastogne, Luik, Charleroi, Louvain-la-Neuve, Leuven, Hasselt, Antwerpen en Gent.
Voor meer informatie: www.inactieinnood.be