Identikit van de NSA

Nieuws

Identikit van de NSA

Identikit van de NSA
Identikit van de NSA

Het National Security Agency, kortweg NSA, is de machtigste inlichtingendienst ter wereld. Het bestaan van de NSA was lange tijd geheim en nog steeds hangt er een zweem van geheimzinnigheid over de dienst. MO* zet alles wat wel geweten is over de NSA op een rijtje.

Naam: National Security Agency

Bijnaam: No Such Agency

Opgericht: in 1952 door het Amerikaanse leger om buitenlandse communicatie in te zamelen en decrypteren. In het spionagejargon heet dat “SIGINT”, kort voor signal intelligence.

Geleid door: viersterrengeneraal Keith Alexander

Budget: geclassificeerd. Volgens Patrick Radden Keefe, auteur van Chatter. Hoe iedereen wereldwijd wordt afgeluisterd , beschikte de NSA begin jaren 2000 over een budget van zes miljard dollar per jaar. De New York Times spreekt anno 2013 van acht tot tien miljard dollar per jaar. Volgens NSA-kenner James Bamford in Wired heeft de NSA het voorbij decennium honderden miljoenen dollars geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling naar offensieve cyberoorlog.

Getalsterkte: geclassificeerd. De cijfers in open bronnen lopen uiteen. Wikipedia spreekt van 30.000 werknemers, Der Spiegel van 40.000, The Guardian van 100.000.

Basissen: Het hoofdkwartier van de NSA is gevestigd in Ford Meade, Maryland, in een gigantisch gebouw van zwart spiegelglas. Radden Keefe: ‘De architectuur van het Puzzle Palace, zoals het wel wordt genoemd, is bedoeld om mensen af te schrikken die meer willen weten. Het is letterlijk een zwarte doos. We weten dat het agentschap meer wiskundigen in dienst heeft dan welke andere organisatie ter wereld ook, en dat zich op het NSA-terrein bij Fort Meade de grootste concentratie computerrekenkracht op aarde bevindt.’

Sinds mei 2010  huist onder het zelfde dak ook het US Cyber Command –een nieuwe afdeling van het Amerikaanse leger gespecialiseerd in cyberdefensie.

De NSA bouwt sinds enkele jaren aan een nieuw –gigantisch– datacentrum in de staat Utah. Kostprijs: 1,7 miljard dollar.

De NSA opereerde een afluisterstation met codenaam Knoflook in Bad Aibling (in het zuiden van Duitsland), maar dat is sinds mei 2012 officieel in handen van de Duitse Bundesnachrichtendienst. Nieuw in Duitsland is het Consolidated Intelligence Center, waar de NSA ook gebruik van zal maken. Het wordt ondergebracht in het hoofdkwartier van de US Army Europe in het Duitse Wiesbaden.

Volgens The Guardian heeft de NSA ook in Japan en Groot-Brittannië overzeese basissen.

Websitewww.nsa.gov