IJsberen hebben hoogste concentratie gif in bloed

Nieuws

IJsberen hebben hoogste concentratie gif in bloed

Joren Gettemans

31 december 2010

Door de klimaatverandering hebben ijsberen het al zwaar te verduren, en uit nieuw onderzoek blijkt nu ook dat ze de hoogste concentraties aan giftige stoffen in hun bloed vertonen van alle diersoorten.

IJsberen leven in een van de meest afgelegen regio’s ter wereld, ver van industrie en vervuiling. Toch bleek uit het onderzoek van de Noorse Universtiteit voor Wetenschap en Technologie (NTNU) dat hun bloed meer chemicaliën als PCB’s en gebromeerde vlamvertragers bevat dan eender welke andere diersoort ter wereld.

Dat is het gevolg van industriële vervuiling uit Europa, Noord-Amerika en Azië, die via de lucht en oceaanstromingen afgezet worden in het poolgebied. Ook kleinere dieren krijgen de stoffen binnen, maar de conentraties lopen op naarmate de diersoort zich hoger op de voedselladder bevindt. De ijsbeer, die helemaal bovenaan staat, vertoont dus de hoogste concentratie.

Uit het onderzoek van de Noorse onderzoekers bleek ook dat sledehonden in Groenland erg hoge concentraties vertonen. De stoffen die onderzoekt zijn, kunnen leiden tot kanker en werken in op de hormonenhuishouding.