"Ik heb hetzelfde gevoel als bij 9/11"

Nieuws

"Ik heb hetzelfde gevoel als bij 9/11"

"Ik heb hetzelfde gevoel als bij 9/11"
"Ik heb hetzelfde gevoel als bij 9/11"

Karen De Bruyn

14 april 2010

De wereld stond zaterdag even stil voor Polen. Door een vliegtuigramp verloor het land zijn staatshoofd en tal van hoogwaardigheidsbekleders. Het land kondigde een week nationale rouw af. De Polen in België reageren verbouwereerd op het nieuws.

Een groot deel van de Poolse gemeenschap in België zakte de voorbije dagen naar de kerken af om samen te bidden en de 98 slachtoffers te herdenken. “De week nationale rouw houdt in dat feesten, sportactiviteiten en dergelijke niet doorgaan. Ik heb zelf nog niets gedaan om mijn medeleven te uiten, maar zal wel meedoen aan deze rouwperiode”, vertelt de Poolse Ursula Przeniczna (20), die al 17 jaar in België woont.
Ook Kamil Ostaszewski (23) rouwt. “Het geeft me een raar gevoel. Natuurlijk is een ramp als deze verschrikkelijk. Maar het raakt me niet harder omdat het Polen zijn. Ik heb hetzelfde gevoel als bij 9/11.”

Jongeren

Przeniczna keert nog regelmatig terug naar Polen. Volgens haar vluchten steeds meer jongeren weg uit haar geboorteland. Przeniczna: “De regering bestond vooral uit ouderen. Volgens mij zou het positief zijn mochten er jongere mensen aan de macht komen. Nu is de regering te conservatief.” Ook Ostaszewski vindt dat de regering progressiever moet worden. “De denkwijze van de Polen moet grondig veranderen. Ze zouden wat opener moeten worden.”
De conservatieve houding van president Lech Kaczynski was voor veel Polen al langer een struikelblok. Zo uitte Kaczynski openlijk zijn afkeur voor homoseksuelen. “Dat kan volgens mij niet,” vindt Ostaszewski, die al al 15 jaar in België woont. “Als staatshoofd moet je soms je mening voor jezelf houden. Zeker nu Polen meer en meer een Europese koers wil volgen.”
Volgens Aneta Basiaga, ondertussen al 10 jaar in België, moet Polen op economisch vlak flink wat hervormen. “We betalen nog steeds in złoty. Het wordt hoog tijd dat we overschakelen op de euro”, klinkt het. “Ook de lonen liggen nog steeds te laag.”

Complot

Er waren 98 mensen met een hoge functie aan boord van het gecrashte vliegtuig. Dat doet veel mensen speculeren over complottheorieën. “Complot of niet, het is raar dat al die mensen samen aan boord waren. Je kan toch niet zeggen dat Polen te arm is om drie vliegtuigen in te zetten. Een tijdje geleden werd daar nog over gesproken”, zegt Basiaga. “Hadden ze zulke maatregelen getroffen, dan was de schade beperkt gebleven.”

Tags