Ikea pompt miljard in strijd tegen klimaatverandering

De Zweedse meubelgigant Ikea pompt 1 miljard euro in hernieuwbare energie en andere maatregelen tegen de klimaatverandering. Dat bedrag zet de inspanningen van hele landen in de schaduw. 

Ikea gaat in de volgende vijf jaar een half miljard euro investeren in windenergie en nog eens 100 miljoen euro in zonne-energie. Dat geld komt bovenop de 1,5 miljard euro die Ikea sinds 2009 al heeft geïnvesteerd in schone energie. De Ikea Foundation, de liefdadigheidsstichting van de groep, zal nog eens 400 miljoen euro investeren om mensen in getroffen regio’s te helpen omgaan met de gevolgen van de klimaatverandering.

Voorbeeld

De groep dringt er ook bij andere bedrijven op aan om het voorbeeld te volgen. Zo kan de manier waarop stroom wordt geproduceerd veel sneller veranderen, klinkt het. ‘De klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen waar de wereld voor staat, en we moeten dappere verbintenissen hebben om een oplossing te vinden’, zegt Peter Agnefjäll, ceo van de IKEA Group.

‘Daarom zetten wij alles op alles om onze manier van zakendoen te veranderen, om te verzekeren dat we klaar zijn voor de toekomst en een positieve impact kunnen hebben. Dat betekent: voor 100 procent schone energie gaan door te investeren in wind- en zonne-energie, door al onze verlichtingsproducten over te schakelen naar led, en door miljoenen gezinnen te helpen duurzamer te leven.’

De aankondiging van Ikea valt samen met de klimaatconferentie in het Duitse Bonn, waar landen overeenkomst zoeken omtrent een klimaatverdrag dat eind dit jaar op de cruciale klimaattop in Parijs gesloten moet worden. Een van de struikelblokken is de terughoudendheid van rijke landen om armere staten financieel te helpen in de strijd tegen de klimaatverandering.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift