Mozambique verliest jaarlijks 57 miljoen dollar door illegale visvangst

Illegale visvangst leidt in Mozambique tot een verlies aan inkomsten ter waarde van 57 miljoen dollar per jaar. Een 2800 kilometer lange kustlijn bewaken blijkt geen sinecure.

  • Sri Nygaard CC BY 2.0 Sri Nygaard CC BY 2.0

Volgens de directeur operaties van het ministerie van Visvangst, Leonild Chimarizene, is het enorme verlies van inkomsten voor een heel groot deel te wijten aan het feit dat de 2800 kilometer lange kustlijn onvoldoende bewaakt wordt.

Bovendien is afmeren langs de kust hier bijna overal mogelijk, terwijl dat in de meeste landen in een haven moet gebeuren.

Dat wil zeggen, zo zei Chimarizene, ‘dat we langs de volledige kustlijn in inspectie moeten voorzien. Het is een van de uitdagingen waarover we moeten nadenken om de illegale visvangst te verslaan.’

Lokale visserswacht

Momenteel werkt de overheid aan het oprichten van gemeenschapsraden rond visvangst. Een mooi voorbeeld daarvan bestaat al in Costa do Sol, in de buurt van hoofdstad Maputo. In deze kuststreek hebben lokale vissers zich verenigd om illegale visserij aan de kaak te stellen.

In Costa do Sol, in de buurt van hoofdstad Maputo, hebben lokale vissers zich verenigd om illegale visserij aan de kaak te stellen.

De autoriteiten zoeken ook naar manieren om vat te krijgen op de toevloed aan recreatieve boten, vooral uit Zuid-Afrika, omdat die de strijd tegen het opsporen van illegale vissersboten bemoeilijken.

Veel illegale visserij gebeurt vanuit de buurlanden. De schepen gebruiken verboden vismethoden en laten vaak netten en ander vismateriaal achter in zee.

Op 30 september liet de overheid nog beslag leggen op twee illegale boten afkomstig van de Comoren. Ze hadden elk tussen 300 en 400 kilogram vis aan boord.

De bemanning kreeg een boete van 5000 dollar opgelegd en hun materiaal werd in beslag genomen. De overheid heeft ook een onderzoek ingesteld naar de eigenaars van de boten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.