Imago VS wereldwijd nog steeds positief

Het imago van de Verenigde Staten is wereldwijd nog steeds overwegend positief, blijkt uit een onderzoek in 44 landen. De VS zijn in praktisch de hele wereld – behalve in het Midden-Oosten – aanzienlijk populairder dan China, dat wordt gezien als Amerika’s belangrijkste geopolitieke rivaal. 

  • CC Free Mass De Amerikaanse president Barack Obama is in grote delen van de wereld nog steeds populair. CC Free Mass

Het gisteren gepubliceerde onderzoek van Pew Research onder bijna 50.000 mensen laat zien dat gemiddeld 65 procent van de respondenten een positief beeld van de VS heeft. In 30 van de 43 landen (uitgezonderd de VS zelf) staat een meerderheid positief tegenover de VS.

Gemiddeld had 49 procent van de respondenten een positief beeld van China. Europeanen en enkele Aziatische buurlanden – met name de landen die met China verwikkeld zijn in territoriale conflicten – zijn het meest negatief over China.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama is in grote delen van de wereld nog steeds populair. Gemiddeld heeft 56 procent van de respondenten een positief beeld van de president – 15 procentpunten meer dan in eigen land. In 28 van de 44 landen heeft een meerderheid van de bevolking er vertrouwen in dat Obama “de juiste keuzes zal maken” in de wereldpolitiek.

Net als in de VS zelf, is Obama minder populair in de Arabische landen, Turkije en Pakistan. In Israël klom de populariteit van de president ten opzichte van 2013 echter met 10 procentpunten tot 71 procent.

Het onderzoek laat ook een opvallende daling van de waardering voor Obama zien in Duitsland en Brazilië. De onderzoekers wijten dat aan de onthullingen over spionageactiviteiten van de Amerikaanse geheime dienst NSA, die telefoongesprekken van de leiders van beide landen zou hebben afgeluisterd. Ook de Russen zijn minder positief over Obama geworden. Volgens Pew heeft dat zeer waarschijnlijk te maken met bilaterale spanningen over de crisis in Oekraïne en de Russische annexatie van De Krim.

Het onderzoek van Pew Research werd uitgevoerd tussen half maart en begin juni. Het is het nieuwste in een serie van jaarlijkse opiniepeilingen die sinds 2002 worden uitgevoerd. De resultaten van deze omvangrijke peiling worden in de komende weken in fasen gepresenteerd. In Europa werden de meningen in negen landen gepeild:  Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Polen, Rusland, Spanje, Groot-Brittannië en Oekraïne.

 

 

 

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift