400 miljoen fulltime banen wereldwijd

Impact COVID-19-crisis op banen erger dan gedacht

Agencia Brazil / Wikimedia (CC BY 3.0 br)

Mensen die in de informele economie werken moeten het stellen zonder sociaal vangnet.

De impact van de COVID-19-crisis op de wereldwijde werkgelegenheid is groter dan aanvankelijk werd aangenomen, zegt de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).

Uit nieuwe cijfers blijkt dat het aantal gewerkte uren in het tweede kwartaal van 2020 daalde met 14 procent, wat overeenkomt met 400 miljoen fulltime banen wereldwijd.

In de voorlaatste schatting van de ILO, die dateert van een maand geleden, werd uitgegaan van een daling van het aantal werkuren met 10,7 procent (305 miljoen banen) van april tot en met juni van dit jaar.

Tweede coronagolf

De arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties bekeek drie mogelijke herstelscenario’s voor de komende zes maanden. In geen van die scenario’s komt de wereldwijde werkgelegenheid weer op het niveau van voor de lockdownmaatregelen. “Zelfs in het beste scenario voor de tweede helft van dit jaar spreken we over een onzeker en incompleet herstel.”

In het meest optimistische scenario voor de tweede helft van dit jaar daalt het aantal werkuren met 1,2 procent (34 miljoen banen) vergeleken met de laatste drie maanden van 2019.

Het meest pessimistische scenario gaat uit van een tweede coronagolf dit najaar en terugkeer van de beperkingen. Dat zou het herstel aanzienlijk vertragen.

Geen sociaal vangnet

Meer dan negen van de tien werknemers wereldwijd woont in een land waar nog bedrijven gesloten zijn of met beperkingen moeten werken. In de Amerika’s zijn die beperkingen het grootst, zegt de ILO.

Daar daalde het aantal werkuren met 18,3 procent. In Europa en Centraal-Azië was dat 13,9 procent, gevolgd door Azië en de Pacific met 13,5 procent, de Arabische landen (13,2 procent) en Afrika (12,1 procent).

In Latijns-Amerika werken veel mensen in de informele sector. Zij moeten het stellen zonder sociaal vangnet, zegt Guy Ryder, directeur van de ILO. “Het is belangrijk dat we ons realiseren welke menselijke realiteit er schuil gaat achter deze cijfers”, zei hij.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2968   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift