In Soedan lijdt driekwart van de kinderen elke dag honger

Nieuws

Ernstige ondervoeding onder Soedanese kinderen neemt toe, waarschuwt hulporganisatie Save the Children

In Soedan lijdt driekwart van de kinderen elke dag honger

In Soedan lijdt driekwart van de kinderen dagelijks honger als gevolg van de conflicten in het land. Dat is een verdubbeling in zes maanden tijd.

De ernstige ondervoeding onder Soedanese kinderen neemt toe, waarschuwt hulporganisatie Save the Children op basis van krasse cijfers van de Integrated Food Security Phase Classification, een toonaangevende autoriteit die hongercrises inschat.

‘Honderdduizenden kinderen die erin geslaagd zijn om kogels en bommen te ontwijken, dreigen nu te sterven aan honger en ziekte.’

Maar liefst 16,4 miljoen kinderen in het land - drie op de vier - hebben te maken met 'kritieke' tot 'catastrofale' niveau’s van honger, besluit Save the Children. Eind vorig jaar stond dat aantal nog op 8,3 miljoen kinderen.

‘Deze nieuwe cijfers zouden ons koude rillingen moeten geven’, reageert arts Arif Noor, de landendirecteur van Save the Children in Soedan. ‘Veertien maanden van verwoestende conflicten hebben de graanschuur van Soedan veranderd in een slagveld. Honderdduizenden kinderen die erin geslaagd zijn om kogels en bommen te ontwijken, dreigen nu te sterven aan honger en ziekte.’

Landbouw zwaar getroffen

De onrust en het geweld in de Soedanese landbouwregio’s Darfoer, Kordofan, Khartoem en Al Jazirah hebben geleid tot een van de ergste humanitaire rampen ter wereld. Mensen ontvluchten hun huizen, voedselsystemen zijn overhoop gehaald, duizenden boeren zijn dood en de markten blijven leeg achter.

Wie lange tijd onvoldoende voedsel binnenkrijgt, kan ernstig ondervoed geraken. Zonder behandeling kan dat langdurige gevolgen hebben voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen en voor sommigen ook dodelijk zijn, zegt Save the Children.

‘Waar is de collectieve verontwaardiging’, vraagt Arif Noor zich af. ‘Het is al te laat om massale honger en ondervoeding te voorkomen, maar onmiddellijke en gecoördineerde actie kan nog levens redden.’

Meer interesse voor Notre Dame

De humanitaire respons voor Soedan is echter zwaar ondergefinancierd: donoren hebben tot nu slechts 16,8 procent over gehad voor deze crisis, terwijl de VN hebben berekend dat er 2,7 miljard dollar nodig is om iedereen te helpen.

Eerder dit jaar bleek op een humanitaire financieringsconferentie in Parijs dat het bedrag dat werd opgehaald voor de humanitaire crisis in Soedan op 105 dagen minder dan een vijfde bedroeg van de som die na twee dagen was toegezegd om de Notre Dame (de kathedraal in het centrum van de Franse hoofdstad die vijf jaar gelden grotendeels verwoest werd in een brand) te herbouwen.