India bant wegwerpplastic tegen 2022

kremlin.ru (CC BY 4.0)

Indiase premier Narendra Modi

De Indiase premier Narendra Modi belooft een verbod op wegwerpplastic tegen 2022. Het land wil op korte termijn ook honderd nationale parken afvalvrij maken. 

Modi deed de belofte gisteren (dinsdag) op Wereldmilieudag, die in het teken stond van plasticvervuiling. Als India het verbod doorzet, is dat bijzonder ambitieus: het verandert de afvalproductie van 1,3 miljard mensen ingrijpend. 

‘De keuzes die we vandaag maken zullen onze collectieve toekomst bepalen.’

‘De keuzes die we vandaag maken zullen onze collectieve toekomst bepalen’, zei Modi in een toespraak. ‘Die keuzes kunnen moeilijk zijn. Maar door bewustwording, technologie en een oprecht globaal partnerschap kunnen we de juiste keuzes maken. Laten we allen samenwerken om de plasticvervuiling aan banden te leggen en deze planeet beter te maken.’

Volgens de Indiase Central Pollution Control Board genereert het land dagelijks 15.000 ton plastic afval, waarvan 40 procent niet wordt opgehaald.

Met een verbod helpt India niet alleen de oceanen, maar ook zichzelf: in 2012 noemde het Indiase Hooggerechtshof het ongebreidelde gebruik van plastic zakjes nog ‘een grotere bedreiging voor toekomstige generaties dan een aanval met een atoombom’.

De zakjes verstoppen meren en rioleringsstelsels.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift