India bant wegwerpplastic tegen 2022

kremlin.ru (CC BY 4.0)

Indiase premier Narendra Modi

De Indiase premier Narendra Modi belooft een verbod op wegwerpplastic tegen 2022. Het land wil op korte termijn ook honderd nationale parken afvalvrij maken. 

Modi deed de belofte gisteren (dinsdag) op Wereldmilieudag, die in het teken stond van plasticvervuiling. Als India het verbod doorzet, is dat bijzonder ambitieus: het verandert de afvalproductie van 1,3 miljard mensen ingrijpend. 

‘De keuzes die we vandaag maken zullen onze collectieve toekomst bepalen.’

‘De keuzes die we vandaag maken zullen onze collectieve toekomst bepalen’, zei Modi in een toespraak. ‘Die keuzes kunnen moeilijk zijn. Maar door bewustwording, technologie en een oprecht globaal partnerschap kunnen we de juiste keuzes maken. Laten we allen samenwerken om de plasticvervuiling aan banden te leggen en deze planeet beter te maken.’

Volgens de Indiase Central Pollution Control Board genereert het land dagelijks 15.000 ton plastic afval, waarvan 40 procent niet wordt opgehaald.

Met een verbod helpt India niet alleen de oceanen, maar ook zichzelf: in 2012 noemde het Indiase Hooggerechtshof het ongebreidelde gebruik van plastic zakjes nog ‘een grotere bedreiging voor toekomstige generaties dan een aanval met een atoombom’.

De zakjes verstoppen meren en rioleringsstelsels.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2623   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift