India damt bevolkingsgroei in

Nieuws

India damt bevolkingsgroei in

Peter Dhondt

14 juli 2009

In elf Indiase deelstaten krijgen vrouwen nu gemiddeld nog maar twee kinderen en groeit de bevolking dus niet meer aan. Enkele van de grootste deelstaten hebben nog wel meer tijd nodig om dat doel te bereiken. Daardoor zal India waarschijnlijk tegen 2030 meer inwoners tellen dan China.

India legde zichzelf in 2000 op tegen 2010 de totale vruchtbaarheidsgraad in het land – het aantal geboorten per vrouw - te doen dalen tot twee. Een reeks grote deelstaten als Andhra Pradesh, Delhi, Karnataka, Kerala, Maharashtra, Punjab, Tamil Nadu en West-Bengalen heeft dat doel nu al bereikt, samen met kleinere deelstaten en apart bestuurde gebieden.
Het slechte nieuws is dat Uttar Pradesh, Bihar en Madhya Pradesh, drie andere deelstaten die samen meer dan 310 miljoen inwoners tellen, volgens de Nationale Bevolkingscommissie pas binnen 15 tot 20 jaar zover zijn. Bij een vruchtbaarheidsgraad van 2,1 blijft een bevolking in evenwicht. Momenteel heeft India nog een vruchtbaarheidsgraad van 2,72.
In de elf staten die het beter doen, laten koppels meer tijd tussen opeenvolgende kinderen en wordt er ook op latere leeftijd getrouwd. Ook de hogere welvaart, de verbetering van gezondheidszorg en van het onderwijs en veranderende gewoonten spelen mee, zegt het Indiase ministerie van Gezondheid. Steeds meer Indiërs blijken ook gewonnen voor sterilisatie als ze hun gewenste gezinsgrootte hebben bereikt.

Meer Indiërs dan Chinezen

Toch geven de bevolkingsstatistieken nog altijd aan dat India binnen de twintig jaar China zal aflossen als het land met de grootste bevolking. Nu heeft India bijna 1,17 miljard inwoners, terwijl er ongeveer 1,34 miljard Chinezen zijn. China heeft echter maar een vruchtbaarheidsgraad van 1,73, een gevolg van de in 1979 ingevoerde éénkindpolitiek die nog altijd wordt voortgezet. Dat betekent dat de Chinese bevolking langzaam krimpt, afgezien van de eventuele aanwinst door migratie.
India lanceerde al in 1952 een nationaal programma om zijn bevolkingsgroei af te remmen, maar het aantal sterfgevallen in het land bleek nog veel sneller te dalen dan het aantal geboortes. India koos voor minder radicale oplossingen dan China, ook al werden er ook in India heel wat vrouwen tegen hun wil of zelfs zonder hun medeweten gesteriliseerd.
India heeft nog veel werk voor de boeg om zijn totale bevolking te stabiliseren. Volgens onderzoek van de Indiase overheid is in de deelstaten Bihar, Jharkhand en Rajasthan al 70 procent van de vrouwen getrouwd als ze 18 zijn. Slechts 53 procent van de Indiase koppels gebruiken voorbehoedsmiddelen.