Door coronacrisis is het moeilijker om mensen in veiligheid te brengen

India en Bangladesh zetten zich schrap voor supercycloon

NASA/NOAA (Public Domain)

India en Bangladesh liggen in het pad van Amphan, de krachtigste cycloon ooit gemeten in de regio. De coronapandemie maakt het voor de landen moeilijker om mensen in veiligheid te brengen.

Met windsnelheden tot 270 kilometer per uur is cycloon Amphan de krachtigste storm ooit gemeten in de Golf van Bengalen. Het is nog maar de tweede supercycloon in de regio, na Paradwib in 1999 die aan bijna tienduizend mensen het leven kostte.

Kolkata

Verwacht wordt dat Amphan woensdag aan land komt bij de grens tussen India en Bangladesh, dichtbij Kolkata, een stad met bijna veertien miljoen inwoners. Boven land zal de cycloon naar verwachting windsnelheden tot 185 kilometer per uur bereiken.

De storm treft de landen in volle coronacrisis.

Volgens de Indiase overheid lopen in de kuststaten Odisha en West-Bengalen zo’n 300.000 mensen in gevaar en kan een massale evacuatie nodig zijn.

Ook Bangladesh houdt het hart vast. De overheid vreest voor nog meer schade dan werd veroorzaakt door cycloon Sidr in 2007, die aan 3500 mensen het leven kostte. Bangladesh probeert twee miljoen mensen te evacueren.

NASA/ LANCE MODIS, HDF file processing by Supportstorm

Coronacrisis

Maar de storm treft de landen in volle coronacrisis, en die stelt de overheid voor extra problemen bij de rampenbestrijding. Zo zijn Indiase migranten door de pandemie massaal vanuit de steden teruggekeerd  naar hun dorpen in West-Bengalen en Odisha. Odisha heeft de voorbije dagen verschillende treinen gestopt die nog eens duizenden migranten zouden terugbrengen.

Ook de evacuatie stelt grote problemen, omdat veel opvangcapaciteit al gebruikt is in het kader van quarantainemaatregelen. Bovendien kunnen nieuwe opvangkampen veel minder mensen huisvesten, omdat ze rekening moeten houden met social distancing.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2851   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift