VN-Bevolkingsfonds voorspelt dat India midden dit jaar de leiding neemt

India haalt China nog dit jaar in als land met grootste bevolking ter wereld

shivaphotographyy/ Pixabay

Halfweg dit jaar zou India 1,4286 miljard inwoners tellen, wat dan enkele miljoenen meer zal zijn dan China.

Het is officieel: volgens gegevens van de Verenigde Naties zal India China nog dit jaar inhalen als land met de grootste bevolking. Die demografische verschuiving heeft verregaande gevolgen voor beide samenlevingen.

Tegen midden dit jaar zal de bevolking van India bijna drie miljoen meer mensen tellen dan geopolitieke en economische rivaal China.

Volgens demografische projecties van het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA) telt India tegen dan 1,4286 miljard inwoners, meer dan de 1,4257 voor China.

De schattingen baseren zich op de meest recente informatie, van februari 2023. De bevolkingen van beide grootmachten samen zijn goed voor meer dan een derde van de totale wereldbevolking.

Bevolking gekrompen

Nochtans is de bevolkingsgroei van de Aziatische titanen al enkele jaren aan het stagneren. De Chinese bevolking is vorig jaar zelfs voor het eerst in 60 jaar gekrompen, erkende het Nationale Bureau voor Statistieken afgelopen januari.

De daling zal volgens demografische experts verschillende decennia aanhouden en ernstige gevolgen hebben voor de economie, de tewerkstelling en de sociale zekerheid.

India daarentegen, waar de helft van de bevolking jonger is dan dertig, wordt volgens de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds de snelst groeiende economie ter wereld in de komende jaren.

Toch zal de regering van premier Narendra Modi voldoende banen moeten creëren voor de stijgende bevolking. Het land investeert steeds minder in de landbouwsector, die het zoveel mogelijk wil overlaten aan de vrije markt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.