India lonkt naar arme broertjes tijgereconomieën - analyse

Nieuws

India lonkt naar arme broertjes tijgereconomieën - analyse

Ranjit Devraj

30 november 2004

'Look East' is het devies van de Indiase premier Manmohan Singh. Tijdens de tweedaagse top tussen India en de Associatie van Zuidoost-Aziatische Staten (ASEAN) begin deze week in de Laotiaanse hoofdstad Vientiane werkt hij aan het aanhalen van de banden met de oostelijke buurlanden. Volgens analisten concentreert hij zich daarbij vooral op Laos, Cambodja, Vietnam en Birma, de zwakke broertjes van de tijgereconomieën Thailand, Singapore, Maleisië en Indonesië.

Vooral Laos, het minst ontwikkelde lid van de ASEAN, ligt in de gratie. Dat zegt S. D. Muni, professor aan de Jawaharalal Nehru Universiteit en voormalig Indiaas ambassadeur in Laos. India heeft in Laos al een IT-centrum opgericht, en nieuwe hulp staat op stapel in de landbouw en de defensiesector

Singh beloofde de Vietnamese premier Phan Van Khai ook al hulp bij het moderniseren van het Vietnamese leger. De Indiase premier sprak zich ook uit voor hernieuwde en verregaandere samenwerking op het vlak van wetenschap en technologie, energievoorziening en atoomenergie.

Vandaag (dinsdag) zal Singh ook symbolisch de raakvlakken tussen India en Zuidoost-Azië in de kijker stellen. In Vientiane vlagt hij de Chalo-ASEAN-autorally af die startte in de Noordoostelijke Indiase deelstaat Assam en doorrijdt tot in Indonesië. Assam en andere noordoostelijke Indiase deelstaten hebben landgrenzen met China, Bhutan, Bangladesh en Birma, maar de grenzen en de oude handelsroutes werden gesloten omwille van de koude oorlog en politieke onrust.

Singh, die vorige week een rondreis maakte door de noordoostelijke deelstaten, zei dat hij overtuigd is dat de oplossing voor de tientallen jaren van onlusten ligt in de economische ontwikkeling en een tweede leven voor bestofte banden op vlak van handel en cultuur. Singh zet zich achter de ASEAN en de nieuwe economische BIMSTEC-alliantie tussen Thailand, Bangladesh, Bhutan, Birma, India, Nepal en Sri Lanka. De Indiase premier gelooft dat BIMSTEC de handel in de regio kan opdrijven van de huidige 13 miljard dollar per jaar tot 15 miljard in 2005 en 30 miljard in 2007.

Met zijn ‘Look East’-beleid zet de premier een beleid voort waarmee India in 1991 geleden startte, toen Singh minister van Financiën was in de toenmalige Congresregering. Sindsdien heeft dat beleid al heel wat vooruitgang geboekt, met als kroon op het werk de ondertekening van het Indo-Thaise Vrijhandelsakkoord eerder dit jaar. India tekende ook militaire akkoorden met Singapore.

De toenadering tot de ASEAN betekent een breuk met het verleden. Toen het economisch partnerschap halverwege de jaren zestig werd opgericht, weigerde India er iets mee te maken te hebben. In de naam van socialisme en zelfvoorziening verliet India zijn traditionele afzetmarkten in Zuidoost-Azië en verwijderde het zich van de bondgenoten in de regio. Het noemde de alliantie schamper een ‘Club van Coca Cola-landen’. Maar in 1992 zocht India voor het eerst toenadering tot de ASEAN, om via diverse tussenstappen in 2002 uiteindelijk een ‘summit level partner’ te worden, net als Japan, China en Zuid-Korea.

De relaties (tussen India en ASEAN) zijn verbreed en stevenen af op een schitterende toekomst, zei de Laotiaanse premier Bounhang Vorachit maandag. (ADR/PD)