India maakt zich zorgen over militaire slagkracht

Nieuws

India maakt zich zorgen over militaire slagkracht

Peter Dhondt

20 januari 2009

India gaf het voorbije jaar minder dan 2 procent van zijn bruto nationaal product uit aan defensie. Volgens critici hapert ook de strategische planning van die uitgaven. Zo slaagt India er nooit in zijn geopolitieke ambities te onderbouwen met de nodige militaire macht, zeggen ze.

De voorstanders van hogere defensie-uitgaven in India hebben de wind in de zeilen door de aanslagen in Mumbai, eind november. De nasleep daarvan veroorzaakt ernstige spanningen met Pakistan. Het Indiase leger blijft ook wijzen op de forse bewapeningsinspanningen van China. Dat land gaf in 2008 naar eigen zeggen ongeveer 60 miljard dollar uit aan defensie, maar in het buitenland wordt het echte bedrag op ruim meer dan 100 miljard geschat.

Het Indiase defensiebudget voor het begrotingsjaar 2008-2009 bedraagt 26,6 miljard dollar. Het Indiase ministerie van Defensie maakte al in juni 2008 plannen bekend om de Indiase defensie-uitgaven volgend jaar op te trekken tot bijna 40 miljard dollar. De helft daarvan zou naar de aankoop van nieuw legermateriaal moeten gaan. Na de aanslagen in Mumbai is de regering ermee begonnen sommige aankopen versneld af te werken. Op het verlanglijstje van de militairen staan gevechts- en verkenningsvliegtuigen, verscheidene types van helikopters en houwitsers.

Op naar 3 procent

Het Indiase leger eist dat er de komende jaren weer minstens 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) naar defensie gaat. China en Pakistan geven volgens het Indiase ministerie van Defensie respectievelijk 4,3 en 3,5 procent van hun bbp uit aan hun leger.

Defensie krijgt echter veel tegenwind van het Indiase ministerie van Financiën. Daardoor raakt bijvoorbeeld het Defensieplan voor de periode 2007-2012 maar niet klaar. Ook over de planning op nog langere termijn is er geen eensgezindheid. Volgens critici zit er daardoor geen lijn in de Indiase wapenaankopen.

Defensiespecialisten oordelen dat er ondanks de miljardenuitgaven van de voorbije jaren grote gaten zitten in de Indiase defensie. India heeft bijvoorbeeld wel raketten en gevechtsvliegtuigen die met atoomwapens kunnen worden uitgerust, maar geen duikboten. Het land bouwt zelf aan onderzeeërs met kernraketten, maar het duurt zeker nog vier jaar voor die in de vaart genomen kunnen worden.

India heeft ook te weinig gevechtsvliegtuigen, klagen de experts. Het land kan nu 32 eskaders in de strijd werpen, terwijl er volgens de specialisten 44 nodig zijn voor een eventuele grootschalige oorlog tegen Pakistan. Pas tegen 2017 kan de Indiase luchtmacht over 39,5 eskaders beschikken, de sterkte die ze eigenlijk nu al zou moeten hebben volgens de deskundigen.