India op handelsmissie naar Iran, ondanks sancties VS en EU

Nieuws

India op handelsmissie naar Iran, ondanks sancties VS en EU

Lisa Labath

12 februari 2012

India verkent nieuwe economische mogelijkheden in Iran, ondanks de sancties van zowel de VS als de EU tegen het land. Een recente handelsmissie van India naar Iran lijkt de westerse plannen om Iran tot onderhandelingen te dwingen te ondermijnen.

Het Westen probeert al maandenlang Iran te isoleren. Op deze manier willen de Verenigde Staten en de Europese Unie druk uitoefenen op Iran om de onderhandelingen over het omstreden kernprogramma te hervatten, verklaart Catherine Ashton, hoofd van het buitenlands beleid van de EU.

Recente berichten wijzen er echter op dat zowel India en China de inspanningen van het Westen ondermijnen door de handel met Iran niet stop te zetten, en zelfs op te drijven. “Waarom zou ik geen gebruik maken van deze zakelijke kans?” zegt Mr. Khullar, minister van Handel van India.

De Iraanse olie telt voor negen procent van de Indiase en zes procent van de Chinese olieconsumptie, volgens de meest recente gegevens van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). India verklaart dat het voor hen niet mogelijk is de import uit Iran drastisch te verlagen.

Verschillende media schrijven dat de export van ruwe olie van Iran naar India toegenomen is tot 550.000 vaten per dag. Dit is een stijging van 37,5 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Het feit dat India en China de sancties niet respecteren is “een harde klap” stelt David Hartwell, analist Midden-Oosten bij IHS Jane’s. “Als er twee grote landen zoals India en China zijn die de sancties niet onderschrijven, houdt dat voor Iran de mogelijkheid in om de sancties te ontwijken en de blijvende toegang tot internationaal financieel kapitaal te garanderen”.

De aankondiging van de handelsmissie van India viel samen met het geplande bezoek van president van de EU Herman Van Rompuy aan India. In een interview met de The Times of India verklaart Van Rompuy dat de EU op zoek is naar de steun van India om Iran onder druk te zetten. Het is niet duidelijk of Van Rompuy toen al op de hoogte was van de economische plannen van India in Iran.