India verdubbelt taks op steenkool

India heeft een verdubbeling aangekondigd van de taks op ingevoerde steenkool. Het land wil zo de vele projecten financieren rond hernieuwbare energie.

  • CC Land Rover Our Planet India heeft een verdubbeling aangekondigd van de taks op ingevoerde steenkool. Het land wil zo de vele projecten financieren rond hernieuwbare energie. CC Land Rover Our Planet

De kersverse Indiase president Modi kondigde eind mei nog grootschalige investeringen aan in de elektriciteitsproductie: elk Indiaas gezin moet tegen 2019 voldoende stroom hebben voor twee lampen, een zonne-oven en een televisie. Daarvoor rekent Modi vooral op wind- en zonne-energie en enorme investeringen in het distributienet.

Voor al die projecten zijn vele miljarden roepies nodig, en moeten mee betaald worden door de fossiele brandstofsector. De Indiase regering verdubbelt daarvoor de taks op de import van steenkool, van 50 (0,6 euro) naar 100 roepies (1,2 euro) per ton.

De nieuwe taks kan naar schatting 0,8 miljard euro opleveren in het eerste jaar. Dat geld zal deels naar naar het Nationale Fonds voor Schone Energie vloeien, dat goedkope leningen biedt voor projecten in hernieuwbare energie, en voortaan ook geld uitleent voor onderzoek en ontwikkeling. Een ander deel van het geld zal gebruikt worden voor de sanering van de sterk vervuilde Ganges.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3153   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift