India was voorbereid op superstorm

Nieuws

India was voorbereid op superstorm

India was voorbereid op superstorm
India was voorbereid op superstorm

Julie Putseys

14 oktober 2013

Op zondag 13 oktober teisterde cycloon Phailin de Oost-Indiase provincies Andhra Pradesh en Orissa. Het dodental is beperkt omwille van goede voorbereidingen. De cycloon laat wel een spoor van vernieling achter. Momenteel is het meest prangende probleem een tekort aan schoon water in de lagergelegen gebieden.

Op 7 oktober verklaarde het Indian Meteorological Department (IMD) dat er zich boven de Indische Oceaan een ernstige cycloon aan het vormen is. Er was discussie onder internationale meteorologen over de ernst van de storm. De Amerikaanse en Britse meteorologen voorspelden dat Phailin zich zou ontpoppen tot een supercycloon met windsnelheden tot 315 kilometer per uur. Dit bleek niet het geval. De windsnelheden van Phailin haalden gemiddeld 200 kilometer per uur. De storm verloor ook veel van haar kracht toen ze aan land kwam op zondag.

Achttien mensen zouden omgekomen zijn door de storm, voornamelijk door omgevallen bomen en ingestorte huizen. Dit is een miniem getal in vergelijking met voorbije natuurrampen in India. Deze zomer nog, in juni, eisten de overstromingen in Uttarakhand, een provincie in het noorden van India, 6000 doden. De Indiase regering kreeg toen veel kritiek omwille van haar trage reactie op de ramp.

India goed voorbereid

Ditmaal was India wel goed voorbereid. Op vier dagen tijd evacueerde de National Disaster Management Authority (NMDA) 367.234 mensen uit de laaggelegen gebieden in Orissa en 96.770 uit Andra Pradesh. Op zondag was de hulpverlening ter plekke met helikopters en boten. Ze zetten de onveilige wegen af en deelden satelliettelefoons uit. Het Indiase leger en de marine stonden klaar om in te grijpen indien nodig.

Schade en watertekort

De schade is toch enorm. Tienduizenden rieten huisjes zijn weggespoeld. Het Ganjan district blijkt het zwaarste getroffen, met ongeveer 240.000 beschadigde huizen. Er is ook veel schade aan vissersboten, talloze wegen zijn geblokkeerd door omgevallen bomen, de communicatielijnen zijn massaal onderbroken, en vele velden zijn overstroomd.

Hulpverleners spelen een essentiële rol in de naweeën van de storm. Red Cross India opende 75 evacuatiecentra voor de geëvacueerde bevolking. Samen met Oxfam India zorgen ze voor schoon water voor zoveel mogelijk geëvacueerden. Het water in de lagergeleden gebieden is namelijk vervuild door de hevige regenval en modderstromen.

Het is duidelijk dat er meer hulp zal nodig zijn. De Britse premier David Cameron liet weten dat Groot-Brittannië hierbij zal helpen. Het Britse Rode Kruis doneerde 50.000 pond aan noodhulp en lanceerde een hulpfonds. Ook Oxfam is bezig met een inzameling.

Rampen schering en inslag

Natuurrampen zijn schering en inslag in India. Ter illustratie: in de laatste eeuw was er in het land gemiddeld om de twee jaar een serieuze overstroming, om de drie jaar een droogte en om de tien een cycloon.