India wil geen rol in vredesproces Sri Lanka

Nieuws

India wil geen rol in vredesproces Sri Lanka

Ranjit Devraj

12 april 2002

India wijst de uitnodiging van de Srilankaanse Tamil Tijgers af om een rol te spelen in het vredesproces tussen de regering en de Tamil Tijgers (LTTE). Die gesprekken gaan in mei in Thailand van start. De traumatische Indiase bemiddelingspoging van 1987 in het conflict heeft diepe sporen nagelaten. Bovendien wordt de leider van de Tamil Tijgers, Velupillai Prabhakaran, in India gezocht voor de moord op Rajiv Gandhi in 1991.

Het was Prabhakaran zelf die woensdag de Indiase hulp inriep. Op een persconferentie in door de LTTE (Liberation Tamil Tigers Eelam) gecontroleerd gebied noemde hij de Indiase deelname cruciaal voor het vredesproces. Zonder de steun en de sympathie van het Indiase volk en de regering zou het probleem onoplosbaar zijn. Prabhakaran verwees naar de culturele en etnische verbondenheid tussen de Tamils en het vaderland India. In de zuidelijke staat Tamil Nadu wonen meer dan zestig miljoen Tamils; dat is een veelvoud van de vier miljoen Tamils in het noorden en oosten van Sri Lanka die ijveren voor onafhankelijkheid.

De Indiase premier Atal Bihari Vajpayee heeft gisteren (donderdag) een krachtig njet laten horen. India wil onder geen beding opnieuw betrokken raken bij de bijna twintigjarige Srilankaanse burgeroorlog. Vajpayee gaf ook aan dat de LTTE in India een verboden organisatie blijft. Alleen de verzorging in India van de zieke Tijger-woordvoerder Anton Balasingham kan worden overwogen.

De houding van Vajpayee en zijn BJP-partij contrasteert sterk met het vroegere engagement van de Congrespartij, de seculiere partij die in India bijna vijftig jaar aan de macht is geweest. In 1987 regelde India een Srilankaans vredesakkoord, en stuurde vredestroepen om op de uitvoering ervan toe te zien. Die operatie eindigde op een fiasco: tegen de afspraken in arresteerde de Srilankaanse regering een twintigtal LTTE-kaderleden, en de Tijgers keerden zich tegen een te passieve en vermeend partijdige Indiase vredesmacht. Meer dan duizend Indiërs vonden de dood op het eiland. In 1990 trok de toenmalige premier Rajiv Gandhi zijn troepen terug. In 1991 werd hij in volle verkiezingsstrijd door een Tamil-zelfmoordenares vermoord. Daarop werd de LTTE in India verboden en moesten alle kantoren en trainingskampen van de Tijgers in Tamil Nadu dicht. De lokale nationalistische pro-Tamil partij DMK moest de macht in Tamil Nadu afstaan aan het gematigder AIADMK.

Opdrachtgever van de moord op Gandhi zou de wraakzuchtige Prabhakaran geweest zijn, de man die India nu om hulp vraagt. Geconfronteerd met die beschuldiging bij zijn eerste openbare verschijning in twaalf jaar bleef Prabhakaran eerder vaag. Er kwam geen krachtige ontkenning. Prabhakaran noemde de moord wel tragisch, maar suggereerde dat het verleden beter vergeten wordt. In de Indiase media wordt zijn houding als een subtiele schuldbekentenis geïnterpreteerd. De Congrespartij eist de uitlevering van Prabhakaran.

Toch vormen de verdenkingen die op Prabhakaran rusten niet het belangrijkste obstakel voor Indiase deelname aan het vredesproces. Door de ervaringen uit het verleden beschouwt India de Tijgers niet langer als betrouwbare gesprekspartner. De weinig concrete uitleg van Prabhakaran over de onderhandelingspositie van de LTTE heeft dat wantrouwen nog versterkt. N Ram, de hoofdredacteur van het magazine ‘Frontline’, noemde de persconferentie van woensdag een fiasco voor de LTTE en de Srilankaanse regering omdat er van een duidelijk project voor een definitieve oplossing van het conflict geen sprake was. Onder zulke omstandigheden is er volgens de regering en de media voor India als bemiddelaarweinig eer te halen.