Indiaas herstel gaat langzaam

Nieuws

Indiaas herstel gaat langzaam

Peter Dhondt

31 augustus 2009

De Indiase economie is het voorbije kwartaal met 6,1 procent gegroeid. Dat is maar een beetje beter dan de 5,8 procent voor de eerste drie maanden van dit jaar. Experts verwachten dat de Indiase regering haar groeidoelstelling voor de periode van 2007 tot 2012 dinsdag zal bijstellen van 9 procent tot 7,8 procent.

Het nieuwste kwartaalcijfer voor de Indiase economie ligt 1,7 procentpunt lager dan het resultaat van het tweede kwartaal van 2008. De Indiase industrie en de dienstensector lijken zich maar langzaam te herstellen van de effecten van de internationale crisis, terwijl de landbouw in zowat de helft van het land af te rekenen heeft met droogte. 
De Planningscommissie van de Indiase regering voorspelt dat de Indiase economie over heel het boekhoudkundige jaar (van april 2009 tot maart 2010) met 6,3 procent zal groeien. Daarvoor mogen de landbouwoogsten dan wel niet te zeer tegenvallen.

Tegenvallende oogst

De Indiase landbouw groeide het voorbije kwartaal maar met 2,4 procent, een vol procentpunt minder dan tijdens het tweede kwartaal van 2008. De regering verwacht dat de landbouwoogst dit fiscale jaar met 14 procent zal krimpen – de op twee na grootste achteruitgang sinds 1964. Er zal meer overheidsgeld nodig zijn om getroffen kleine boeren bij te staan, waardoor er op andere uitgavenposten zal moeten worden bespaard. Voor de consumenten dreigen er prijsstijgingen.
Ook de verwerkende nijverheid en de meeste dienstensectoren in India deden het de afgelopen maanden nog duidelijk slechter dan vorig jaar. De mijnbouw, de elektriciteitssector en de financiële sector zaten dan weer in de lift.
Voor 2010 en 2011 verwacht de Planningscommissie weer een economische groei van respectievelijk 8 en 9 procent. Daarvoor is telkens wel een goede moesson nodig, terwijl de overheidsinvesteringen verder moeten toenemen.