Indiaas taxibedrijf zet alleen vrouwen in als chauffeur

Nieuws

Indiaas taxibedrijf zet alleen vrouwen in als chauffeur

Indiaas taxibedrijf zet alleen vrouwen in als chauffeur
Indiaas taxibedrijf zet alleen vrouwen in als chauffeur

IPS

23 november 2017

Jahhavi Kshsarter is een van de vijfenzestig chauffeurs die in dienst zijn van Viira Cabs, een exclusief vrouwelijk taxibedrijf in miljoenenstad Mumbai. Terwijl ze vakkundig auto’s, vrachtwagens en bromfietsen ontwijkt die voorbijrazen op de Western Express Highway, vertelt ze haar verhaal.

© Ida Karlsson/IPS

Jahhavi Kshsarter bij haar taxi aan Chhatrapati Shivaji International Airport van Mumbai

© Ida Karlsson/IPS​

‘Het verkeer in deze stad is erg onveilig’, zegt Jahhavi Kshsarter. ‘Ik kan het weten want mijn beide ouders zijn omgekomen in een verkeersongeluk. Ik doe dit werk om rond te komen en om mijn zoon van zes een toekomst te geven.’

Soepele rijstijl

Viira Cabs is een taxibedrijf in Mumbai, een stad met ongeveer 22 miljoen inwoners. Er werken enkel vrouwen, en dat zijn er vandaag al 65. Het bedrijf werd tien jaar geleden opgericht door ondernemer en activist Preeti Sharma Menon en geldt als een platform voor arme, stedelijke vrouwen. Alle vrouwen die in dienst zijn van Viira Cabs krijgen naast rijvaardigheden ook een opleiding zelfverdedigingstechnieken.

Het bedrijf geldt als een platform voor arme, stedelijke vrouwen.

De vloot rijdt op aardgas en de chauffeurs houden er een bewust veilige en soepele rijstijl op na. In sommige gevallen zijn de vrouwen de enige kostwinners in hun gezin. Kshsarter zegt dat ze met haar baan meer dan 10.000 roepies per maand verdient, wat overeenkomt met 130 euro.

De klanten van Viira Cabs zijn toeristen, inwoners van Mumbai, maar ook Bollywoodsterren. Kshsarter ontmoette eerder al icoon Salman Khan toen ze een vriend van de beroemde Bollywoodacteur van de vlieghaven naar diens appartement moest rijden.

Verbale communicatie en zelfverdediging

Viira, wat “moedige vrouw” betekent, is ook een rijschool. Vrouwen kunnen hier een 12-weken durende lessenreeks volgen om te leren autorijden en er worden ook gerichte cursussen gegeven rond veiligheid, verkeersborden, motortechniek, verbale communicatie, vrouwenrechten en zelfverdediging.

Dit inclusieve project heeft twee doelen: voorzien in veilige transportmogelijkheden voor vrouwen, en banen creëren voor vrouwen uit arme gezinnen. Tenslotte hoopt Viira ook een impact te hebben op de verkeersveiligheid in de stad, door veilig en defensief rijden aan te moedigen.

Niet zelden wordt er om de vrouwelijke chauffeurs gelachen door mannelijke taxichauffeurs. ‘Ze zeggen dan dat een vrouw niet kan rijden’, zegt Kshsarter terwijl ze vakkundig en veilig door de ochtendspits navigeert. De straten echoën het geluid van rammelende vrachtwagens en ongeduldig getoeter.

Kshsarter werkt al vanaf het begin bij Viira Cabs als chauffeur. Met haar loon kan ze het schoolgeld voor haar zoontje betalen van de private school in Pune, 150 kilometer van Mumbai. Ze bezoekt hem om het half jaar.

Seksuele intimidatie

Seksuele intimidatie en andere gewelddadige incidenten tegen vrouwen zijn een groot probleem binnen het openbaar vervoer in India. Het debat dat hierover de afgelopen jaren wordt gevoerd, doet de vraag naar veiliger transport in de grote steden toenemen.

In 2015 werd een Uber-taxichauffeur in Delhi veroordeeld voor het verkrachten van een 27-jarige financieel bedrijfsmedewerkster. De moord op en de groepsverkrachting van een 23-jarige vrouw in een bus in Delhi in 2012 bracht massale protesten op de been en dwong de regering tot het opzetten van een panel om wetten met betrekking tot geweld tegen vrouwen te hervormen.