Indiase Congrespartij heropent zoutoorlog

Nieuws

Indiase Congrespartij heropent zoutoorlog

Ranjit Devraj

19 juni 2005

India heeft beslist de verkoop van jodiumvrij tafelzout opnieuw te verbieden. Foetussen en kinderen die te weinig jodium binnenkrijgen, hebben meer kans op een laag IQ of een fysieke handicap.

De Indiase Gezondheidsminister Anbumani Ramadoss wil geen jodiumvrij zout meer zien in zijn land. En er is haast bij. We geven de zoutproducenten twee maanden de tijd om opnieuw enkel jodiumhoudend zout te produceren, kondigde hij woensdag aan.

Het is al jaren bekend dat kinderen in veel arme landen te weinig jodium in hun lichaam hebben. Dat vertraagt de ontwikkeling van hun hersenen, wat resulteert in een lager IQ en in extreme gevallen achterlijkheid. Door het toevoegen van jodium aan zout werd enorme vooruitgang geboekt bij het voorkomen van geestelijke handicaps bij kinderen. Eind 1999 gebruikte bijna 70 procent van de wereldbevolking zout met jodium.

De maatregel in India is een reactie op een reeks alarmerende onderzoeken die aantonen dat jodiumvrij zout de gezondheid van Indiase kinderen schade berokkent. In de deelstaat Gujarat, waar het verbruik van jodiumhoudend zout het laagst ligt, heeft zeven procent van de bevolking last van aandoeningen als gevolg van jodiumtekorten. Binnenkort publiceren we de resultaten van een nieuwe studie die onweerlegbaar de link aantoont tussen het gebruik van jodiumvrij zout en een laag IQ, zegt N Kochupillain, een vooraanstaande endocrinoloog van het All-India Institute of Medical Sciences (AIIMS).

De Congrespartij voerde in 1998 al een verbod in op jodiumvrij zout. Maar omdat het verbod indruiste tegen de belangen van de kleine zoutboeren, schrapte de hinoenationalistische BJP het verbod. De BJP, die nauwe banden heeft met het Indiase bedrijfsleven, vond dat de mensen zelf moesten beslissen wat ze kochten: het goedkope jodiumvrije zout van de Indiase zoutboerderijen of het duurderde jodiumhoudende tafelzout van de grote merken.

Kochupillain neemt het de politiek kwalijk dat ze de verkoop van jodiumvrij zout weer toeliet. In 1999 gebruikt de helft van de Indiase bevolking jodiumhoudend zout, in 2003 was dat nog maar een derde.

De Indiase Congrespartij, die de BJP vorig jaar van de macht verdrong, wil nu ook andere essentiële mineralen gaan toevoegen aan tafelzout. Minister van voor Vrouw- en Kindzaken Reva Nayyar zegt dat de regering overweegt om ijzer toe te voegen aan tafelzout om bloedarmoede bij vrouwen en kinderen tegen te gaan. (MM/PD)