Indiase elite versluist miljarden naar buitenlandse rekeningen

Nieuws

Indiase elite versluist miljarden naar buitenlandse rekeningen

Ranjit Devraj

30 november 2010

Amerikaanse onderzoekers schatten dat politici, zakenlui en ambtenaren in India tussen 2000 en 2008 meer dan 94 miljard euro aan zwart geld hebben versluisd naar buitenlandse rekeningen. Indiase experts reageren dat het bedrag nog maar een klein deel uitmaakt van het geld dat omgaat in de parallelle economie in het land.

Sinds de onafhankelijkheid is India al zeker 350 miljard euro aan zwart geld verloren, en dat is een “conservatieve schatting”, zeggen de onderzoekers van het Global Financial Integrity (GFI)-programma van het Centrum voor Internationaal Beleid in Washington. Ze rekenden het verschil na tussen de officiële inkomsten van de Indiase overheid en de bedrijven in het land, zoals leningen en buitenlandse investeringen, en de reële uitgaven, bijvoorbeeld voor de financiering van het begrotingstekort.

Het GFI-programma probeert internationale stromen van zwart geld in kaart te brengen. Meestal zijn die geldstromen “het gevolg van corruptie, omkoperij, criminele activiteiten en belastingontwijking.”

Aderlating

India kan zich die massale aderlating maar moeilijk veroorloven. Volgens de GIF-onderzoekers had het land met het verdwenen geld zijn buitenlandse schuld volledig kunnen aflossen en dan nog de helft over gehad voor armoedebestrijding en economische ontwikkeling.

Maar hoe indrukwekkend de cijfers ook zijn, de totale omvang van de zwarte economie in India is nog veel groter, zegt Kamal Nayan Kabra, een toonaangevend economist die zich toelegt op de parallelle economie. Die zwarte economie in India zou even groot zijn als de legale. Door gesjoemel bij de verkoop van onroerend goed, het uitschrijven van te lage facturen of de betaling van smeergeld om administratieve procedures te versnellen, komen enorme bedragen samen. Bij de recente verkoop van nieuwe licenties voor mobiele telefonie zijn volgens experts miljarden euro van eigenaar verwisseld om de prijzen laag te houden. Als gevolg van dat schandaal moest telecommunicatieminister Andimuthu Raja eerder deze maand zijn ontslag indienen.

Kabra waarschuwt dat er nog veel meer geld naar het buitenland kan verdwijnen naarmate het land verder liberaliseert en overschrijvingen naar het buitenland makkelijker worden. “Wat we nu zien, is nog maar een voorspel van wat zou gebeuren als India de roepie volledig converteerbaar zou maken.” De voorstanders van verdere liberalisering van de Indiase economie zijn gewonnen voor die stap.

Nu al heeft de vrijheid van reizen het Indiërs veel gemakkelijker gemaakt zwart geld in veiligheid te brengen in het buitenland. Lang mochten Indiërs niet zomaar reizen, maar die beperkingen vielen weg samen met de liberaliseringen die het land vanaf 1991 doorvoerde. Joint ventures in andere landen bieden rijke Indiërs nog meer kansen om smeergeld en allerlei commissies over te hevelen naar belastingparadijzen.

Onuitroeibaar

Volgens Vineet Narain, een onderzoeksjournalist die zijn pijlen vooral richt tegen het hawala-systeem, een international netwerk dat toelaat geld te versluizen zonder sporen na te laten, is de zwarte economie zo diep ingeworteld in de Indiase samenleving dat het systeem nooit zal kunnen worden ontmanteld. Politici zweren er altijd dure eden over tijdens hun campagnes, maar dan ondernemen ze toch niets. Als de stromen van zwart geld opdrogen komt ook de financiering van hun partijen in het gedrang.

Narain denkt dat de GFI-onderzoekers de illegale geldstoom naar het buitenland zwaar onderschatten. Het echte bedrag dat sinds 1947 werd weggezogen uit India, ligt volgens hem in meer in de buurt van 1133 miljard euro. Volgens Narain verliest India daardoor nu meer geld dan tijdens de koloniale periode. Ook oppositieleider Lal Krishna Advani denkt dat de Indiase elite meer dan duizend miljard euro op rekeningen in het buitenland heeft staan.