Indiase journalisten steunen afscheiding Kasjmir

Nieuws

Indiase journalisten steunen afscheiding Kasjmir

Rita Manchanda

04 september 2008

Na massale vreedzame protesten van moslims in Kasjmir ontstaat in de rest van India voor het eerst een echt debat over de kwestie. Gerenommeerde Indiase journalisten pleiten voor zelfbeschikking van de deelstaat, maar volgens anderen is dat “onverantwoordelijk”.

Tot voor kort werden critici van de Indiase bezetting afgedaan als antinationalisten. Nu hebben zich echter redacteuren van de gerenommeerde Hindustan Times en de Times of India in hun kamp gevoegd, samen met de populaire columnist Swaminathan A. Aiyar en de activistische schrijfster Arundhati Roy.
De crisis begon twee maanden geleden toen 40 hectare land in de overwegend islamitische Kasjmirvallei werd bestemd voor de bouw van een hindoetempel. Massale vreedzame protesten volgden, zowel van moslims uit het gebied Kasjmir als van hindoes uit het aangrenzende gebied Jammu. “Wij willen vrijheid”, zongen de Kasjmiri’s, en ook “Lang leve Pakistan” - het islamitische buurland dat aanspraak maakt op het gebied .
Voordat twee weken geleden de avondklok werd ingesteld, vielen er 39 doden. Opvallend veel jongeren deden mee in de optochten. “Ik geloof dat deze beweging niet met geweld de kop in kan worden gedrukt. Ondanks de repressie zullen de protesten terugkeren”, zegt scholier Rayees Ahmad.

Kashmiriyat

Afgelopen zondag draaide de regering het besluit gedeeltelijk terug, maar door de crisis is de bevolking van beide gebieden nog verder tegen elkaar opgezet. Na zestig jaar strijd is er nog niets te zien van het veelbesproken ‘Kashmiriyat’, de culturele eenheid van hindoes uit Jammu, moslims uit Kasjmir en boeddhisten uit Ladakh in één deelstaat.
In de rest van India is het vooral Kasjmirmoeheid dat het debat doet oplaaien. “Wat krijgt het land terug voor de miljarden dollars die zijn gestoken in Kasjmir?” schreef Vir Sanghvi van de Hindustan Times twee weken geleden. “Geen dankbaarheid, maar haat. Pakistan, een tweederangsland dat ver achterloopt, doet opeens alsof het onze gelijke is in mensenrechten.” “Kasjmir is een twintigste-eeuws probleem. We mogen er niet door leeggezogen worden als we onze plaats in de wereld innemen.”
Andere journalisten zijn liberaler. De populaire columnist Aiyar erkent dat “democratie al bijna zes decennia een farce is”. Het lijkt helaas op de Britse overheersing van India. Jug Suraiya van de Times of India vindt dat de strijd het democratische pluralisme van India beschadigt. “India kan overleven zonder Kasjmir, als het moet.”
Schrijfster Arundhati Roy gaat het verst door in de Guardian te schrijven dat de bevolking van Kasjmir wordt onderdrukt en dat dat “monsters van ons maakt”.

Gevaarlijk

De liberale journalisten zijn gevaarlijk naïef, vinden opponenten. “Niemand denkt na over de gevolgen die afscheiding zou hebben voor de rest van India”, vindt Anuradha Bhasin Jamwal, hoofdredacteur van de gerespecteerde Kashmir Times. “Het zou uiteenvallen langs religieuze scheidslijnen.”
Een onafhankelijk Kasjmir zou bovendien binnen de kortste keren worden overgenomen door de taliban of door andere terroristen, schrijft de gerespecteerde journalist Kuldip Nayar. Dat vindt ook Sultan Shaheen, redacteur van de website ‘New Age Islam’. “Als het ‘Kashmiriyat’ wordt opgegeven, wordt ook het ‘Hindustaniyat’ opgegeven” – de eenheid in verscheidenheid van heel India.
De meerderheid van de Indiërs vindt nog steeds dat de Kasjmir koste wat het kost bij India moet blijven, maar er is wel een debat ontstaan, blijkt uit opiniepeilingen. Maar liefst 30 procent van de Indiërs vindt nu dat hun regering het gebied beter kan laten gaan, gezien de humanitaire en economische kosten van het conflict.