Indiase kaste eist lagere status

Nieuws

Indiase kaste eist lagere status

Diana Grasso

27 mei 2008

De afgelopen dagen protesteerden honderden Gujjars in de noordwestelijke Indiase deelstaat Rajasthan. Ze eisen dat hun kaste ingedeeld wordt bij de laagste kasten.

De Gujjars, een Indiase bevolkingsgroep en kaste, leven grotendeels van de landbouw. Ze maken tien procent uit van de totale bevolking in Rajasthan. Volgens de Indiase krant The Hindu zijn de Gujjars een ‘economisch, politiek en sociaal zwakke groep’. De Gujjars behoren echter niet tot de laagste kasten in India en daardoor dreigen ze enkele extra sociale voordelen, die de Indiase wet voorziet voor die zogenaamd Scheduled Castes, te mislopen.
Sinds twee jaar voeren de Gujjars actie om tot het systeem van de Schelduled Castes toegelaten te worden maar de overheid weigert dit. De Schelduled Castes is een speciale status die de overheid heeft ingesteld om de zwakste bevolkingsgroepen op een positieve manier te discrimineren. In totaal moet bijvoorbeeld vijftien procent van het overheidspersoneel en van de universiteitsstudenten tot de Schelduled Castes behoren.