Indiase moessons worden heviger

De moessonregens zijn in de voorbije vijftien jaar steeds heviger geworden in het Indiase binnenland. Dat blijkt uit onderzoek van het MIT in Nature Climate Change.

Global Landscapes Forum (CC BY 2.0)

Moesson regen leidt regelmatig tot overstromingen

Algemeen werd aangenomen dat de klimaatverandering tot een gestage afname van de neerslag zal leiden in India. En in de tweede helft van de twintigste eeuw werd die ook vastgesteld: de gemiddelde dagelijkse neerslag daalde met zo’n 0,18 millimeter per decennium in het regenseizoen tussen 1950 en 2002.

Maar tot hun verrassing stelden de wetenschappers van het MIT sindsdien een ommekeer vast met 1,34 millimeter per decennium.

De grote vraag is welk mechanisme het continent zoveel sneller doet opwarmen dan de oceaan.

De toename is mede te verklaren door de veranderende temperaturen op zee en land. De onderzoekers stellen vast dat het hele Indiase subcontinent te kampen heeft met een bijzonder snelle opwarming, terwijl de Indische Oceaan minder snel opwarmt. Volgens onderzoeker Chien Wang is dat het perfecte recept voor meer regen.

De grote vraag is welk mechanisme het continent zoveel sneller doet opwarmen dan de oceaan. De wetenschappers hebben enkele vermoedens, gaande van een natuurlijke slingerbeweging in de oceaantemperatuur tot een verminderd wolkendek boven land als gevolg van toegenomen vervuiling.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2834   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift