Indiase politie arresteert vier belangrijke terreurverdachten

De Indiase politie heeft op zondag 23 maart vier terroristen gearresteerd. Het zou gaan om leden van de groepering Indian Mujahideen (IM). De Indiase politie zegt dat ze met de arrestatie van de vier “een spectaculaire terreuraanslag” heeft kunnen vermijden.

De belangrijkste terreurverdachte is Zia-ur-Rahman, beter bekend onder zijn alias Waqas. Waqas is een 25-jarige Pakistaan die door het leven gaat als expert op het vlak van het fabriceren van explosieven. De politie kon hem arresteren in Ajmer, in de noordwestelijke staat Rajasthan. Zijn arrestatie leidde tot de aanhouding van nog drie terreurverdachten in andere staten.

Kandidaat-premier

De politie nam ook materiaal in beslag dat bedoeld was om bommen te vervaardigen.  Volgens de politie planden de vier een aanslag in de hoofdstad New Delhi. Andere mogelijke doelwitten waren toeristische trekpleisters.

Met het oog op de parlementsverkiezingen die van 7 april tot 12 mei in India plaatsvinden, zijn ook politici een potentieel doelwit. Zo zijn de veiligheidsmaatregelen die Narendra Modi krijgt, verhoogt. Modi is de kandidaat-premier van de Bharatiya Janata Party, momenteel een oppositiepartij. In oktober vorig jaar werd al een aanslag op Modi verijdeld.

Zware slag

De Indian Mujahedeen worden sinds 2011 beschouwd als een terroristische organisatie door de Verenigde Staten. Ze zouden banden hebben met de beweging Lashkar-e-Taiba die verantwoordelijk is voor de aanslagen in Mumbai in 2008. Toen lieten 164 mensen het leven.

De IM pleegden zelf ook bloedige aanslagen, zoals in Jaipur in 2008. Door verschillende bomsaanslagen kwamen zestig mensen om. Ook drie andere aanslagen met tientallen doden, verspreid over heel India, werden door de IM opgeëist.

De arrestatie van Waqas is een zware slag voor de terreurbeweging. Zeker nadat de stichter van de groepering, Yasin Bhatkal, vorig jaar gearresteerd werd in Nepal.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.