Indiase radicalen bereiden gematigde andersglobalisten warm onthaal

Nieuws

Indiase radicalen bereiden gematigde andersglobalisten warm onthaal

Ranjit Devraj

13 januari 2004

Zij zien de problemen die wij niet hebben. Zo luidde het argument van Candido Grzybowski, één van de peetvaders van het WSF, voor de verhuis van het Wereld Sociaal Forum (WSF) van Brazilië naar India. Wat Grzybowski niet voorzag, was dat sommige Indiase groeperingen zich op de vierde editie van het WSF tegen de initiatiefnemers zullen keren.

Zo’n 75.000 deelnemers worden verwacht op de eerste dag van het Wereld Sociaal Forum (WSF), dat vrijdag van start gaat in de Indiase havenstad Mumbai. Kantoorbediende Abhay Khadilkar vindt het ‘quantité négligable’. Tijdens het WSF vertrekt hij uit Mumbai voor een bijeenkomst waarop 20 miljoen mensen aanwezig zullen zijn: het één maand durende ‘Kumbh Mela’-ritueel, dat overmorgen (woensdag) begint in de stad Allahabad. Het is de grootste bijeenkomst ter wereld.

Het Wereld Sociaal Forum zal mijn leven er niet op verbeteren. Ik ga naar de Kumbh Mela, zodat ik mijn zonden kan wegwassen en kan hopen op een betere wedergeboorte, zegt Khadilkar, die dagelijks pendelt tussen zijn vuil optrekje in de sloppenwijk Dharavi en het glanzende kantoortje van het exportbedrijf waarvoor hij werkt. Het idee van een reïncarnatie is een reële troost voor het gros van de 18 miljoen inwoners van Mumbai, die een dagelijkse overlevingsstrijd voeren in de schaduw van de weelde van een kleine minderheid die zwemt in het geld. Ik heb geen forum nodig om mij een verklaring te geven, laat staan een oplossing, zegt Khadilkar berustend.

Een grote meerderheid van de inwoners van Mumbai staat apathisch tegenover het forum, dat activisten en academici ronselt onder de slogan ‘een andere wereld is mogelijk’. De tienduizenden die deze week naar India vertrekken om dat credo te belijden, zullen niet naast de uitzichtloze armoede en de tekenen van sociale verwaarlozing kunnen kijken. Mumbai is alles wat het WSF wil bestrijden. Naast de restanten van het kolonialisme ontleent de havenstad zijn reputatie aan een wild soort kapitalisme dat voor scherpe sociale tegenstellingen zorgt.

Die achtergrond verklaart zowel de gelatenheid van de publieke opinie in Mumbai als het radicalisme van sommige lokale actiegroepen. In de marge van het WSF is een parallelle beweging ontstaan onder de naam Mumbai Resistance 2004. Het zelfverklaarde doel van MR-2004 is om de vlag van het anti-imperialisme uit de handen van de halfhartige WSF-leiders te rukken. MR-2004 wil volledig losbreken van alle controle, dominantie en onderwerping door het imperialisme de instellingen van het wereldwijde kapitalisme. Tegen de Wereldbank, het Internationaal Muntfonds, de Wereldhandelsorganisatie en tegen de transnationale bedrijven die de laatste jaren bruggen hebben geslagen naar de ooit insulaire Indiase economie.

We willen mensen overal ter wereld, ook zij die deelnemen aan het WSF, uit de grenzen van het denkwerk en het debat doen breken om deel te nemen aan georganiseerd verzet tegen de imperialistische globalisering en dito oorlogen, zegt ex-rechter V Krishna Iyer, één van de leiders van de groepering. Volgens MR-2004 legitimeert en versterkt het WSF de expansiedrift van de gevestigde macht. Ze hekelen het feit dat het Forum geen schandaal schopt en extreemlinkse groepen onvoldoende aan het woord laat. MR-2004 heeft de muren van de gebouwen waar de WSF-vergaderingen plaatsvinden volgeschilderd met slogans tegen zowat alles, inclusief het WSF.