Indiase raket bereikt mars

Nieuws

Indiase raket bereikt mars

Indiase raket bereikt mars
Indiase raket bereikt mars

IPS

24 september 2014

India is erin geslaagd om een eigen sonde in een baan rond Mars te krijgen. Het is daarmee het eerste land dat dat de eerste poging tot een goed einde brengt, zegt premier Narenda Modi.

ISRO (CC BY-NC-SA 2.0)

Het succes zet India, dat al jaren bouwt aan een eigen ruimteprogramma, nu echt op de kaart.

ISRO (CC BY-NC-SA 2.0)

‘Vandaag schrijven we geschiedenis.’

De Mars Orbiter Mission, kortweg MOM, is volledig in India ontwikkeld. Het project is goed voor een kostenplaatje van omgerekend 58 miljoen euro. ‘Vandaag schrijven we geschiedenis, en ik ben blij dat ik het mee mocht maken’, twitterde Modi deze morgen. ‘Ik zal deze dag nooit vergeten! Veel gelukwensen aan onze wetenschappers.’

In een andere tweet wees de premier er op dat India het eerste land ter wereld is dat de eerste poging tot een goed einde brengt. Eerder stuurden de Sovjet-Unie, de Verenigde Staten en de Europese Unie al ruimtesondes naar de planeet, maar van de 41 pogingen om Mars te bereiken mislukten er 23. De VS bereikten Mars als eerste in 1964.

Meevaller

Het succes zet India, dat al jaren bouwt aan een eigen ruimteprogramma, nu echt op de kaart. Het is ook een meevaller voor de regering, die kritiek kreeg voor de hoge kosten van het prestigeproject, terwijl veel Indiërs in armoede leven.

Modi wees er eerder al op dat de missie amper een tiende kost van vergelijkbare missies door de Amerikaanse ruimteorganisatie NASA, en grapte zelfs dat sommige Hollywoodproducties al meer kosten.