Indiase trendsetters houden het bij één kind

Nieuws

Indiase trendsetters houden het bij één kind

Soma Basu

11 juli 2008

Steeds meer jonge Indische gezinnen willen maar één kind. Ze vinden dat ze hun nageslacht zo de beste kansen bieden.

De 27-jarige Ponni uit Madurai is nog groggy na de geboorte van haar dochtertje een paar uur geleden. Naast haar bed in de kraamkliniek zitten geen vrouwen, al is het in India de gewoonte dat de moeder of schoonmoeder hun dochter bij de geboorte bijstaan. Sakthi, de man van Ponni, is wel op post; trots houdt hij hun eerste kind in zijn armen.
Bij die ene spruit zal het blijven: het koppel vroeg de gynaecoloog meteen de eileiders van de jonge vrouw af te binden. “Ze willen een goed leven met een klein gezin”, zegt de behandelende arts, die wat overvallen werd door de vraag in de verloskamer, nog voor het kind op de wereld was. “De man zei me dat hun beslissing vast stond, zelfs als hun eerste kind een meisje bleek.” Volgens de Indiase traditie is een gezin pas compleet als er ook zonen zijn.
Dat verklaart meteen de afwezigheid van de grootmoeders van de boreling. Ponni’s schoonmoeder is teleurgesteld omdat haar schoondochter geen zoon op de wereld heeft gezet en woedend omdat ze niet meer kinderen wil. Haar moeder vindt Ponni dom. Je zal ongelukkig oud worden, voorspelde ze, zonder zoon om voor je te zorgen.
Ponni en Sakthi kregen wel applaus van de plaatselijke afdeling van de Family Planning Association of India (FPAI), een overheidsorganisatie die Indische koppels probeert te overtuigen hun gezin klein te houden. Ze geven andere gezinnen het goede voorbeeld, klinkt het daar.
Sakthi en Ponni, twee ambtenaren die voor het overige een onopvallend leven voeren in de kleine tempelstad, zeggen dat ze niet willen bijdragen aan de verdere aangroei van de Indiase bevolking. Het land kreunt onder de 1,1 miljard mensen die er nu al leven en steeds meer verbruiken en vervuilen.

Kiezen

Maar allicht kijken de meeste ouders vooral naar de perspectieven voor hun eigen kroost. “Je moet kiezen: je kan een kwaliteitsvol leven leiden met één kind, of meer kinderen krijgen en leven met alle beperkingen die dat meebrengt”, zegt Selvi, de moeder van een zes maanden oud jongetje. Zij heeft zich eerder dit jaar laten steriliseren.
Vooral goede scholen kosten handenvol geld in India. “Ik geef elk jaar 30.000 roepie (een kleine 500 euro) uit aan schoolkosten voor mijn dochter”, zegt Sudhakar, een bankbediende. “Ik kan het me veroorloven omdat ik beslist heb maar één kind te krijgen en haar het beste te geven.”
Volgens de FPAI heeft in Madurai de afgelopen zes maanden een 25-tal koppels zich laten steriliseren na de geboorte van hun eerste kind. Bijna zes op tien van de vrouwen in de stad willen na de geboorte van hun tweede kind geen gezinsuitbreiding meer.
Madurai ligt in Tamil Nadu, een van de deelstaten die dankzij een doorgedreven gezinsplanningsbeleid nog nauwelijks bijdragen aan de aangroei van de Indiase bevolking. De deelstaatregering hoopt dat de bevolking van Tamil Nadu zich tegen 2010 stabiliseert rond 70 miljoen inwoners.
Over heel India gezien loopt de vruchtbaarheid ook terug, maar langzamer. Volgens de Indiase overheid groeide de bevolking in 2001 nog met 1,8 procent aan; tegen 2011 zou dit cijfer moeten terugvallen tot 1,3 procent en tegen 2021 tot 0,9 procent. Dat betekent wel dat India tegen 2011 1,3 miljard inwoners zal tellen.
Veel Indiërs zien de voordelen in van een kleiner gezin. Maar de wens om een zoon in de familie te hebben, blijft heel sterk. Volgens recent onderzoek wil 68 procent van de gezinnen op het platteland kinderen blijven krijgen tot er minstens twee jongens zijn geboren.