Indiase vakbonden maken zich op voor algemene staking

Nieuws

Indiase vakbonden maken zich op voor algemene staking

05 februari 2012

Alle grote vakbonden van India mobiliseren hun leden voor een algemene staking op 28 februari. De Indiase arbeidersbeweging klaagt dat ze geen gehoor krijgt bij de regering. De staking wil de "toenemende ellende" van de gewone Indiër op de agenda zetten.

De staking wordt “de grootste actie van de voorbije jaren” maakt Gurudas Dasgupta zich sterk in de Indiase krant The Hindu. Dasgupta is algemeen secretaris van de communistische vakbondskoepel (AITUC). Hij wijst erop dat zowel de bij de regerende Congrespartij aanleunende vakbondsfederatie INTUC meedoet als de Bharatiya Mazdoor Sangh, die banden heeft met de machtige oppositiepartij BJP. Ook de CITU, die net als de AITUC in het linkse spectrum thuishoort, is van de partij. Daarnaast nemen volgens Dasgupta ook honderden onafhankelijke en plaatselijke vakbonden deel aan de actie.

Leiders van de verschillende vakbonden reizen nu door het land om hun leden warm te maken voor de actie.

De vakbondsactivisten willen protesteren tegen de lage lonen en te lange werkdagen in India. Ook de werkloosheid, ontslagrondes en het toenemende aantal banen die nauwelijks werkzekerheid bieden, zitten de vakbonden hoog.

“Dit is een waarschuwing aan het adres van de regering. Haar neokapitalistische beleid heeft het land in deze situatie gebracht”, zegt Dasgupta in The Hindu. Volgens hem neemt de regering geen tijd om naar de verzuchtingen van de arbeiders te luisteren. “We hebben de voorbije anderhalve maand geprobeerd een dialoog te voeren met de overheid, maar er kwam geen antwoord. Ook het parlement laat het afweten”, zegt Dasgupta, die zelf in het Lagerhuis zetelt.