Indicatoren zijn goed, maar toekomst blijft onzeker

Nieuws

Indicatoren zijn goed, maar toekomst blijft onzeker

Mario Osava

29 augustus 2004

De Braziliaanse economie is goed op weg om dit jaar een groeicijfer van vier procent te halen. Ondernemers klagen over de blijvend hoge interestvoeten, maar alle andere economische indicatoren zijn goed. Toch blijft het fundament onder de groei in de grootste economie van Latijns-Amerika brokkelig.

De Nationale Bank liet vrijdag weten dat de Braziliaanse openbare schuld teruggedrongen is tot 55,3 procent van het bruto binnenlands product - een verhouding waarmee ook Europese landen tevreden zijn. Verder heeft Brazilië dit jaar al een overschot van 6,2 miljard dollar bijeengespaard op de lopende rekening van zijn betalingsbalans (het saldo van de invoer en uitvoer van goederen en diensten). Dat uitzonderlijke resultaat - volgens de directeur Economie van de Centrale Bank Altamir Lopes wordt in Brazilië een tekort op de lopende rekening als een natuurlijk gegeven beschouwd - is te danken aan een sterke stijging van de Braziliaanse uitvoer. In juli boekte Brazilië bovendien voor 1,6 miljard directe buitenlandse investeringen, ook een cijfer dat sinds begin 2003 niet mee gezien was. Het investeerdersvertrouwen is terug, zo lijkt het.

Analisten zijn opgezet dat Brazilië er voor het eerst in tientallen jaren weer in slaagt goed cijfers op zijn betalingsbalans te verzoenen met inspanningen om de buitenlandse schuld af te bouwen en tegelijk de inflatie onder controle te houden. Tot eind juli bedroeg de geaccumuleerde inflatie in Brazilië 4,42 procent. Op jaarbasis lijkt het cijfer op iets meer dan zeven procent te zullen uitkomen. Dat is meer dan de norm van 5,5 procent die met het Internationaal Monetair Fonds was afgesproken, maar zeker geen slecht resultaat.

Er is geen gebrek aan goed nieuws over de Braziliaanse economie. De industrie groeit sterk, sinds begin dit jaar zijn er al 1,2 miljoen volwaardige arbeidsplaatsen bijgekomen en Braziliaanse risico-index - een maatstaf die aangeeft hoe groot buitenlandse investeerders de kans achten dat ze hun geld niet terugzien - is gedaald tot net iets meer dan 500 punten, het beste niveau van dit jaar.

Toch steekt Fernando Cardim de Carvalho, een economieprofessor van de Federale Universiteit van Rio de Janeiro, zijn hand niet in het vuur voor de Braziliaanse economie. Volgens hem gaat het om een cyclisch herstel en is het hoogst onzeker hoe lang de opleving blijft duren. Cardim wijst erop dat de groei vooral aan de sterke exportcijfers te danken is, en dat de Braziliaanse overheid nog altijd over weinig investeringsmiddelen beschikt om de dynamiek aan de gang te houden. Bovendien bedraagt de Braziliaanse basisrentevoet al vier maanden 16 procent, en lijkt de kans groot dat dit verstikkende rentepeil nog wordt opgetrokken na de lokale verkiezingen van oktober. Daarmee zou de inflatie verder worden afgeremd, maar het astronomische rentepeil zet tegelijk een zware domper op de groei.

Bijkomende risicofactoren voor Brazilië zijn volgens Cardim de hoge olieprijzen en de sterke afhankelijkheid van de export van landbouwproducten, met hun wispelturige en door de band lage prijzen. Cardim heeft wel lof voor de stimulerende maatregelen waarmee de Braziliaanse regering de elektronicasector, de chemische nijverheid en de softwaresector aan belang probeert te doen winnen. (PD)